Opening vernieuwde sterrenwacht en expositie Telescopen in OBSERVEUM

BURGUM

In het OBSERVEUM te Burgum wordt vrijdag 23 november om 14:00 uur de geheel vernieuwde sterrenwacht geopend.

Het interieur van het gebouw aan de Menno van Coehoornweg heeft een complete metamorfose ondergaan en er is een nieuwe expositie ingericht, getiteld Telescopen. Wethouder Rommert Dijk en de directievoorzitter van Rabobank Drachten Friesland Oost Durk Mous openen de sterrenwacht.

In het geheel vernieuwde interieur staan de Miedema-telescoop en zijn maker opnieuw in de schijnwerper: het gehele gebouw is van moderne led-verlichting en een frisse verflaag voorzien, in de wachtruimte voor de Miedemakoepel nodigt een fonkelnieuwe foto-expositie over Bauke Miedema uit tot een hernieuwde kennismaking. Voor kinderen (en andere nieuwsgierige bezoekers) is er in deze wachtruimte nòg een nieuwtje: een verlichte, beweegbare sterrenkaart, die de actuele sterrenhemel toont.

Tegenover de receptie is door vrijwilligers - in samenwerking met De Groot Polyesterwerken uit Leek - een uniek digitaal projectie-planetarium gebouwd, dat vrijdag 23 november in gebruik wordt genomen; via een groot koepelvormig projectiescherm worden bezoekers verrast met 3D-films, presentaties en een altijd wolkenloze sterrenhemel, die zelfs bij beestenweer toont wat er in het onmetelijk heelal te zien is.

Na een kort welkomstwoord door de voorzitter volgen enkele toespraken en de officiële openingshandeling: met het richten van een telescoop op een aan de wand hangende planeet door de wethouder, gevolgd door het indrukken van een knop door de directievoorzitter van Rabobank Drachten wordt het planetarium in werking gesteld. Tot besluit is er nog een bezichtiging en rondleiding.

Vanaf vrijdagavond 23 november is ook de tentoonstelling Telescopen over het verleden, heden en toekomst van ruimteonderzoek door middel van telescopen, toegankelijk voor het publiek. Vanzelfsprekend kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het museum, het archeologisch steunpunt en bij de andere exposities in het Observeum.

Informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de website www.observeum.nl en via telefoon 0511 - 46 55 44.