Lezing Petra Bolhuis en Theo Meereboer over Kosmopolitisme

DRACHTEN

Petra Bolhuis en Theo Meereboer houden dinsdag 20 november een lezing over kosmopolitisme tijdens het Filosofisch Café Drachten.

Niet eerder waren zoveel kiezers zwevend als bij de afgelopen verkiezingen. De ooit overzichtelijke tegenstellingen links-rechts en progressief-conservatief lijken voor velen niet meer te werken: vandaag de dag is er vooral sprake van een grote onoverzichtelijkheid. Wat zijn de gedeelde waarden en normen? Hoe moeten we omgaan met elkaar in een multiculturele samenleving?

In Nederland is er sprake van een toenemende bezorgdheid over de integratie van culturen en wordt er zelfs gesproken van het mislukken van de multiculturele samenleving. De realiteit is echter dat we ondertussen multicultureel eten, dat onze (klein)kinderen studeren in het buitenland en dat onze opleidingen een sterk intercultureel karakter hebben gekregen.

Kwame Appiah is een Brits-Ghanese denker, die veel over kosmopolitisme geschreven heeft en die de verandering omarmt. Hij laat zien dat moraal altijd in verandering is en dat dit niet zozeer het gevolg is van rationele besluiten, maar vooral ook van gevoelens en voorbeeldgedrag. De huidige tijd vraagt ons om te zoeken naar waarden waar we voor kunnen staan en die passen in een kosmopolitische wereld. Durven we die uitdaging aan te gaan? Tijd voor een filosofisch onderzoek.

Het filosofen duo Bolhuis en Meereboer weten complexe onderwerpen in voor iedereen begrijpelijke taal uit te leggen en verklaren. Zij geven onderwijs (HOVO) en cursussen en treden jaarlijks op in vrijwel alle Filosofische Cafés in het noorden van Nederland.

De lezing wordt dinsdag 20 november gehouden in de Brede School in de wijk De Drait te Drachten. Aanvang: 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. De organisatie is in handen van het Filosofisch Café Drachten, website: www.filosofischcafedrachten.nl.