Nano Supermarket: de wereld van morgen

DRACHTEN

In De Lawei wordt zondag 18 november om 13.30 uur een rondleiding gegeven door de Nano Supermarket.

Maaltijden met kweekvlees, muurverf die in een handomdraai een andere kleur aanneemt, een ‘energy belt’ die energie onttrekt aan buikvet om je smartphone mee op te laden... Wat is straks de impact van nieuwe technologie op ons dagelijks leven? En wat vinden we daarvan? In de Nano Supermarket kun je kennismaken met producten die er nu nog niet zijn, maar er binnen tien jaar wel kunnen zijn. Winkelen in de toekomst, nu in De Lawei in Drachten.

De Nano Supermarket is een initiatief van Next Nature Network. Een organisatie die is opgericht door wetenschapper/filosoof/kunstenaar Koert van Mensvoort. Hij omschrijft zichzelf als een uitvinder van dingen die nog niet helemaal kunnen. Daarbij ligt zijn focus op nieuwe technologie, voornamelijk op nanotechnologie. Door het creëren van producten op atomaire en moleculaire schaal, zal ons leven namelijk drastisch gaan veranderen.

Van Mensvoort onderzoekt de manier waarop wij ons verhouden tot die nieuwe technologie. In zijn visie gedragen we ons als slaapwandelaars voor wat betreft onze technologische toekomst. We zijn ons niet bewust van wat er komen gaat. En evenmin realiseren we ons echt wat de impact is van de technologie waarover we nu al beschikken. ,,Kijk naar de mobiele telefoon. Die is in vijftien jaar tijd allesbepalend geworden. Kinderen kunnen zich een leven zonder smartphone niet eens meer voorstellen. Dat hadden we nooit kunnen voorzien. Ik vind dat we meer grip moeten krijgen op onze technologische toekomst. Maar we kunnen daar pas over gaan meedenken als we beseffen wat er allemaal gebeurt.”

Om die bewustwording op gang te brengen, ontwikkelde Van Mensvoort met Next Nature Network een expositie in de vorm van een supermarkt. In de Nano Supermarket is een deel van de 50 producten te zien die tot nu toe zijn ontwikkeld. Er is namens Next Nature Network supermarktpersoneel aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden en met hen in gesprek te gaan over technologie.

,,Het zijn allemaal producten die op termijn werkelijk uitvoerbaar zijn, het gaat dus niet om irreële toekomstscenario’s. In de Nano Supermarket zijn die producten fysiek aanwezig. Dat maakt de toekomst als het ware tastbaar, waardoor mensen zich er beter een mening over kunnen vormen. Want in welke toekomst willen we uiteindelijk leven? Ik vind het belangrijk dat niet alleen wetenschappers hierover nadenken, maar iedereen. Want technologie gaat ons allen aan.”

Ga zondag 18 november mee op rondleiding door de Nano Supermarket. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt ongeveer een uur. Kijk op www.lawei.nl/kunst voor meer informatie.

De Nano Supermarket is tot en met 9 december te bezoeken tijdens de openingstijden van de expositieruimte: woensdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur en voorafgaand aan en in de pauze van voorstellingen en films.