Mobilisatie Gorredijk

GORREDIJK

In Museum Opsterlân in Gorredijk wordt vrijdag 16 november om 20 uur een lezing gehouden over de mobilisatie in Opsterland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De invloed van de Eerste Wereldoorlog in Opsteralnd is enorm. Zoals de mobilisatie van tienduizenden Friezen waaronder Wietse Duursma uit Bakkeveen. De briefwisseling tussen hem en zijn vrouw Ibeltje is bewaard gebleven en geeft een uniek inzicht in de zieleroerselen van en problemen waarmee vooral oudere gemobiliseerde militairen te maken krijgen.

Naar veel dorpen komen in oktober 1914 Belgische en in oktober 1918 Franse vluchtelingen. Om de honger tegen te gaan richt burgemeester Selhorst centrale keukens op in Gorredijk en Nij Beets. Desondanks rellen in de gemeente vanwege de voedseltekorten. Een groot aantal Friezen wordt ingelijfd in het Amerikaanse leger en sneuvelt aan het front. Gerrit Roorda, de latere wethouder in de gemeente, is dan in Amerika. Hij weigert, het begin van een carriere als slacker, dienstweigeraar.

Over al deze onderwerpen in Fries perspectief verschijnt 11 november, de dag van de wapenstilstand, het boek Ver van het front? Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog. Een van de schrijvers, Kees Bangma uit Dokkum, vertelt vrijdag 16 november het Opsterlandse verhaal over deze in de geschiedenis vergeten periode in Museum Opsterlân.