Jubileumconcert 110-jarig koor Ere Zij God

DRACHTEN

Het Chr. Gemengd Koor Ere zij God viert vrijdag 16 november om 20 uur in de Menorah in Drachten het 110-jarig bestaan van het koor.

Het is opgericht op 31 maart 1908 en is daarmee het langst bestaande koor van Drachten en zelfs van de gemeente Smallingerland. Op de avond van oprichting van het koor waren in het evangelisatielokaal van de Kapelkerk 20 mensen aanwezig.

Als eerste directeur fungeerde destijds meester Tjeerd Marra, onderwijzer aan de school aan het Oosteinde, die daar als salaris f 1,- per avond voor kreeg. De contributie voor de koorleden bedroeg 5 cent per week plus 1 cent voor een te houden reisje in de zomer.

In die 110 jaar zijn vele honderden Drachtsters kortere of langere tijd lid geweest van het koor en hebben verschillende dirigenten het koor geleid. De heer Germ Hofma, lid van de bekende Drachtster muzikale Hofma-familie, heeft een bijzonder stempel op het koor gedrukt. Maar liefst 22 jaar stond hij voor het koor.

Onder zijn leiding werd in 1966 zelfs de felbegeerde gouden Noardske Balke in de wacht gesleept. Het koor was destijds een begrip in de Friese koorwereld en werd ook wel het koor van Hofma genoemd.

De huidige dirigent, de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda, is de tiende dirigent. Hij viert dit jaar zijn 55-jarig jubileum als koordirigent, waarvan ruim 21 jaar van Ere zij God.

Reden genoeg dus om een feestelijk concert te geven! Uitgevoerd zullen worden (delen uit) bekende werken van Bach, Bruckner, Franck, Mendelssohn, Mozart, Schubert en Vivaldi.

Solist is de bekende uit Drachten afkomstige bariton Arjen Veenhuizen, momenteel gevierd solist bij het gerenommeerde Opernhaus in Zürich, Zwitserland. Veenhuizen is op 8-jarige leeftijd begonnen in het toenmalige Drachtster jongenskoor. Speciaal voor dit concert, maar ook vanwege zijn jarenlange connecties met Rein Albert Ferwerda - die hem vanaf jonge leeftijd heeft begeleid als coach en mentor op weg naar professionaliteit - reist hij af naar Friesland.

Verder werken mee: Syl van Heeringen (viool), Gonny Roelofsen (fluit), Auke van der Merk (trompet) en Chris Nicolai (hoorn). Dirigent Rein Albert Ferwerda begeleidt koor en solist op de vleugel.