Oratorium ‘ELIAS’ door C.O.V. Gloria Deo

DRACHTEN

C.O.V. Gloria Deo voert vrijdag 9 november in De Lawei in Drachten het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy op.

‘Er zal deze dagen geen dauw of regen meer komen’.

Met deze dreigende woorden aan het adres van de goddeloze koning Achab opent het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit Bijbelverhaal uit 1 Koningen 17, 18 en 19 heeft Mendelssohn geïnspireerd tot het componeren van het oratorium Elias.

De componist was ongetwijfeld gegrepen door de persoon Elia. Het verloop van zijn leven leent zich uitstekend voor dramatische scenes: zijn heftigheid, zijn rechtvaardigheidsgevoel, zijn teleurstelling, zijn twijfel spreken tot de verbeelding. Niets menselijks was Elia vreemd.

In prachtige aria's en koralen wordt de luisteraar meegenomen naar het oudtestamentische volk Israël en zijn belangrijkste profeet: Elias. Mendelssohn brengt in het werk de vele dramatische hoogtepunten tot klinken, zoals het lijdende volk dat onder droogte en misoogsten zucht, het aanroepen van de goden, de komst van de regen en de hemelvaart van Elias. De rijke orkestratie onderstreept de dramatiek in Elias leven. De muziek bevat veel wendingen in de dynamiek, van heel ingetogen en gevoelig tot uiterst uitbundig en jubelend.

Het geheel is een grandioos Bijbels fresco.

Met Annet Lans sopraan, Åsa Olsson alt, Stefan Berghammer tenor en Robbert Muuse bas heeft Gloria Deo solisten in huis gehaald die zich hebben bewezen op de Nederlandse concertpodia.

De begeleiding is in handen van het professionele Nationaal Symfonisch Kamerorkest en de algehele leiding heeft Gerben van der Veen.

C.O.V. Gloria Deo voert dit imponerende werk uit op vrijdag 9 november in de Lawei te Drachten. Voor meer informatie over het concert en de kaartverkoop, zie de website www.gloriadeo.nl, de Lawei of Boekhandel Van der Velde te Drachten.

Dit concert is een unieke gelegenheid voor het publiek om dit magistrale werk te beluisteren.