Ayurvedisch koken, niks zweverigs, gewoon lekker

Drachten

Nadat eerder een Ayurvedische kookcursus werd afgelast wegens te weinig belangstelling, ging zondagmiddag in de keuken van het Leger des Heils de gelijknamige workshop wel gewoon door.

Foto’s Harry van der Linde

,,Eigenlijk waren ook hier te weinig deelnemers, maar Wayne Featherstone vindt het gewoon te leuk om zijn passie door te geven’’, vertelt organisator Betty Jansen, die zelf ook meekookte. Ayurvedisch koken klinkt mischien wat zweverig, maar dat is het beslist niet, vindt Janssen, die twee jaar geleden door haar huisarts op het spoor van de oude en vegetarische Indiase leefwijze werd gezet.

,,Ik zelf ben nog niet 100 procent Ayurvedisch, want ik eet bijvoorbeeld nog wel vis, maar het uitgangspunt is dat je eet wat past bij je lichaam, karakter en persoonlijkheid. Dat zorgt voor balans in je leven. Daarnaast is het ook gewoon lekker, want Wayne gebruikt veel verse groenten, maar ook fruit en noten en veel kruiden. En als internationaal vermaarde chef-kok zorgt Wayne er ook voor dat het er op je bordje allemaal even lekker en feestelijk uitziet.’’

VOEDING EN BALANS OP Z’N AYURVEDISCH

Verschillende soorten voedsel hebben een verschillend effect op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Is ons geluk simpelweg afhankelijk van bewust kiezen van wat we eten? Nou, door slim te kiezen en balans te zoeken in je leefstijl, meer in overeenstemming met de natuur, kun je zonder meer bepalen of je je happy, hyper of heavy voelt. De keus is aan ons.

Van welk voedsel word je blij? Koffie, geliefd door velen, geeft je een tijdelijke boost, maar draagt niet bij aan een rustige geest. Een grote maaltijd met room en kaas kan heerlijk zijn maar na de maaltijd voel je je loom en zwaar. Door te kiezen voor voedingsmiddelen zoals gekiemde linzen, die een heleboel levensenergie bevatten, verse groenten en fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kleurrijk voedsel dat met liefdevolle aandacht is gekookt en makkelijk te verteren, voelen we ons licht en energiek.

Kortom, eten met een ander bewustzijn zal de vreugde en het succes verbeteren die we in ons leven ervaren. Het gaat om een andere benadering van de producten die we kopen, koken en eten. Kies het eten dat ervoor zorgt dat je je licht en energiek voelt. Omdat we allemaal anders zijn, kunnen we niet zeggen dan melk goed voor elk is bijvoorbeeld. Ieder mens is anders, de een heeft een sterke spijsvertering en heeft geen problemen met het verteren van melkproducten, terwijl de ander daar meer moeite mee heeft.

Die verschillen zie je ook terug in de karaktereigenschappen. De een is creatief en veranderlijk, de ander vuriger van aard, of kalm en stabiel. In de ayurveda worden deze kenmerken, die gerelateerd zijn aan de vijf elementen, overzichtelijk gecategoriseerd als drie algemene types: vata (lucht), pitta (vuur) en kapha (aarde).

Alle elementen zijn deel van ons allemaal, maar waar we in verschillen is de verhouding ertussen. Onze voeding kunnen we afstemmen op onze persoonlijke constitutie. Iemand die vurig van aard is, scherp van geest en van aanpakken weet, is waarschijnlijk overheersend Pitta. Om voor balans te zorgen kiest het pitta type minder of geen verhittend voedsel zoals pepers, gemberpoeder en mosterd. Zo wordt het eenvoudig om je balans te verbeteren wat resulteert in betere gezondheid en fitheid. Voedsel-combinaties en kruidengebruik spelen ook een belangrijke rol. Je kan hier meer over leren in de cursus ayurvedisch koken.

Onze methode is gebaseerd op de eeuwenoude kennis van Ayurveda die haar wortels heeft in het oude India. Deze kennis beschrijft de relatie tussen ons als mens en de omgeving waarin we leven en hoe we een evenwichtige levensstijl kunnen creëren. Het heeft zich bewezen als zijnde accuraat en effectief om bij te dragen aan een gebalanceerde leefstijl in dit moderne, veeleisende tijdperk waarin drukke schema’s, deadlines en fastfood ervoor zorgen dat we het contact met de natuur en ons zelf verliezen.

Ons doel is om meer bewustzijn te creëren voor het voedsel dat we eten en voor de manier waarop dit onze gemoedstoestand en algemene gezondheid beïnvloedt. Dit is onze manier om bij te dragen aan een gezondere en gelukkiger samenleving. De internationale stichting Art of Living biedt vele programma’s, o.a. het Happiness Programma, Prison Smart, Art of Meditation, Silence Course and the Art of Ayurvedic Cooking die in meer dan 155 landen wereldwijd worden aangeboden. Deze programma’s dragen bij aan een stressvrije en geweldloze samenleving, betere gezondheid en meer geluk.

Chef-kok Wayne Featherstone, Happy chef

De verschillende stijlen en smaken van koken zijn het resultaat van mijn erfgoed. Ik ben geboren in Londen, opgegroeid in Nederland met een ouder uit Guyana en de andere van het Caribische eiland Trinidad. Vanuit mijn Caribische, Indiase en Nederlandse roots, en een grote interesse voor de diversiteit van de prachtige culturen van onze planeet en hun gerechten, heb ik veel geheimen ontdekt.

Na het afronden van mijn opleiding in de traditionele westerse keuken en het werken als professionele kok in Nederland en Frankrijk, heb ik mijn interesse voor ayurvedisch koken ontwikkeld en verdiept. Het meest interessant vind ik hoe we onze gemoedstoestand en functioneren daadwerkelijk kunnen beïnvloeden door het voedsel dat we kiezen.

Sinds 2006 geef ik kookcursussen, workshops, trainingen en lezingen georganiseerd in Europa, Dubai en het Caribisch gebied. Hier komt mijn passie voor goed eten, gelukkige en gezonde leefstijl, lesgeven en delen van kennis met anderen, compleet tot uitdrukking.

Meer weten? Mail naar info@happyway.nl