Van boer tot buik in Festival B

DRACHTEN

In De Lawei wordt zaterdag 13 oktober Festival B gehouden.

Festival B laat zien hoe bodem, boeren, bijen en biodiversiteit de basis zijn van onze gezondheid. Én dat een gezonde bodem zorgt voor smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Het is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de bodem van je gezondheid en zich energieker, sterker en fitter wil voelen.

Op het programma staan presentaties over voeding en gezondheid en de rol van de bodem daarin. Vandana Shiva uit India die over de hele wereld pleit voor eerlijker en gezondere voeding, bijt de spits af. Gevolgd door Rineke Dijkinga uit het Groninger Sellingen die een eigen voedingslijn ontwikkelde en al diverse boeken over voeding en gezondheid schreef. Daarnaast zijn er lezingen van Lector duurzame voeding hogeschool Van Hall Larenstein Esther Nederhof, Foodblogger Juglen Zwaan, wijn- en gastronoom expert Peter Klosse, SVH Meesterkok Albert Kooy, filosoof en auteur Michiel Korthals, Green Evelien, bodemdeskundige Theo Mulder en orthomoleculair therapeut Ineke Haisma. Dagvoorzitters zijn Tjeerd van Bekkum CEO Culturele Hoofdstad en Elise van Looijengoed.

In het side-programma zijn diverse workshops en presentaties van boeren en voedselcoöperaties die met passie vertellen over hun aanpak en producten. In de foyers van de De Lawei vindt een markt plaats met standhouders gericht op voeding en gezondheid.

Festival B is ook de aanmeerplek van de landelijke voedselkaravaan van Voedsel Anders. Daar wordt gesproken over lokaal en regionaal voedselbeleid en wordt het publiek opgeroepen zijn stem te laten horen. Zo hoopt Festival B ook bij te dragen aan input voor regionaal voedselbeleid. meer info: www.festivalb.nl of op Facebook: Festival B Drachten.

Festival B maakt onderdeel uit van de Soil Food Week van 10 tot en met 13 oktober waarin naast de Friese dag van de duurzaamheid en het diner van de toekomst bij ROC Friese Poort in Drachten op 10 oktober, op 11 oktober het Symposium Symphony of Soils plaatsvindt en op 12 oktober de Conference Organic Farming and our Future Food System op het Ecomunity Park in Oosterwolde.

Tjeerd van Bekkum, CEO van Leeuwarden-Fryslân 2018, is een van de dagvoorzitters. Van Bekkum: ,,De basis van ons bestaan is voedsel. En het meeste voedsel komt uit de bodem. Het is ontzettend belangrijk dat de Soil Food Week een plek in ons programma heeft gekregen.”

Voedselkaravaan

De organisatie is in handen van Marlise Vroom (Vroom’s Communicatie), Arien de Korte (Suikerzout) en Harmien Haan (Harmien Haan Kennismakelaar) en valt onder auspiciën van de stichting Symphony of Soils. Voor de stichting Symphony of Soils betekent het dat ze hiermee invulling geven aan de ambitie om naast het symposium Symphony of Soils op 11 oktober aanstaande in 2018 ook een publieksevenement te organiseren. ,,Prachtig dat ‘t nu gebeurt!” aldus Theo Mulder, voorzitter van de stichting Symphony of Soils.

Voor meer info: www.festivalb.nl. Festival B is ook te vinden op Facebook: @ Festival B Drachten