Varen langs natuur en cultuurhistorie in De Alde Feanen

EARNEWÂLD

In Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld is zaterdag 13 oktober een vaarexcursie door de natuur en cultuurhistorie.

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op deze vaarexcursie van It Fryske Gea en ontdek hoe cultuur en natuur in dit gebied jarenlang hand in hand gingen.

De enthousiaste natuurgids Klaas Haringa vertelt er graag over. Aanmelden kan tot uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/natuur-cultuur of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5,-)

Het ontstaan

Dit gebied is grotendeels door mensenhanden gevormd. Tijdens de vervening bleek dit gebied ideaal voor het winnen van turf. Eén van de bekendste veenbazen was Jan Durks de Jong. Hij liet de Jan Durkspolder tussen 1867 en 1873 vervenen. Het gewonnen turf verkocht hij in Nederland. De plaatsen van turfwinning zijn nog steeds duidelijk in het landschap, hierdoor blijft de historie in leven. Natuurgids Klaas vertelt er graag meer over.

Volop natuurbeleving

Wist je dat Nationaal Park De Alde Feanen grotendeels via water te bereiken is? Een echt vaargebied dus. Des te meer reden om aan boord te stappen van excursieboot De Blaustirns. Varend op zonne-energie geniet je in alle stilte van de natuur. En vergeet ook niet een warme jas en verrekijker mee te nemen. Vanaf het open bovendek is het uitzicht prachtig.

Beneden zit je comfortabel aan de beleeftafels, beplakt met grote omgevingskaarten, planten, dieren, vissen en vogels die je onderweg tegenkomt. Zo mis je niks.