De Lijte start Vakantieweken met geslaagd open podium

URETERP

In De Lijte in Ureterp zijn de Vakantieweken van start gegaan met een Open podium.

De vakantieweken worden georganiseerd omdat de meeste bewoners van de Lijte niet meer zelf op vakantie kunnen. Tot augustus staat de Lijte geheel in het teken van populaire vakantiebestemming zoals: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië. Elke week wordt naast de normale maaltijden een menu aangeboden dat past bij het land.

Bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers van de Lijte en Lijtehiem konden zich opgeven om hun zang- of danskunsten en andere talenten te laten zien. De opening was een spektakel. Het Welzijnsteam had een collega á la Christine Deutekom bereid gevonden de middag te openen. Na een korte speech begon de medewerker, die op een verhoging stond en een enorme jurk droeg, te zingen. Tijdens het refrein kwamen de collega’s van het Welzijnsteam met hun hoofden uit de rok van haar jurk en zongen mee. Waarop een bewoner riep: ,,Sjoch, der komme allegear bernstjes ut de jurk.’’

Na de openingsact kwam er een aantal voordrachten. Allemaal voorbereid en bedacht door bewoners uit de aanleunwoningen van de Lijte en Lijtehiem. Sommigen waren al dagen druk aan het oefenen, met slapeloze nachten tot gevolg. ,,Waar ben ik aan begonnen”, riep een bewoner met een knipoog en bevende hand. Een andere bewoonster was van zichzelf niet zo overtuigd en zei: ,,Ik doch dit net wer, der is net folle oan”, gevolgd door een lach en zenuwachtig loopje. Valse bescheidenheid want ze gaf een prachtige voordracht.

Na de pauze kwamen er twee dames verkleed in Hollandse jurk aangelopen. De dames zongen ‘Ik geef je mijn, roosje mijn roosje’ en deelden roosjes uit aan het publiek met een kaartje met de woorden “Ik vind je lief”. Meerdere bewoners waren tot tranen toe geroerd, een van hen zei met een verwonderende blik: “Ik vind jou ook lief”.

De afsluiter van deze middag was een bewoner die van te voren niet wilde vertellen wat hij ging doen, alleen dat het een truc was. Met pretogen ging meneer van start. Een truc met een flesjes water, dat beloofde een spetterende afsluiting te worden. Maar net zoals ook de grootste goochelaars wel eens pech hebben, ging de truc niet helemaal zoals meneer thuis geoefend had. ,,Vanmorgen ging het wel goed”, riep hij. Dit mocht de pret niet drukken, gelachen werd er hoe dan ook.

Foto’s De Lijte