'LF-parel' Finestra Aperta hele maand juni te zien op het Gaastereiland

Drachten

Op het Gaastereiland is zaterdagavond de voorstelling Finestra Aperta in première gegaan. ,,Een parel van LF2018’’, vindt Tjeerd van Bekkum van Culturele Hoofdstad.

Speciaal voor Aperta Finestra is op het Gaastereiland de grootste bamboekoepel van Europa gebouwd. De voorstelling is de hele maand juni te zien. Toeschouwers worden per praam vanaf de jachthaven naar het Gaastereiland gevaren. De gemeente Smallingerland is een van de sponsoren van deze voorstelling, die ook in het programma van Simmerdeis opgenomen is.

Circustheater

Finestra Aperta is een spectaculaire, moderne muziek- en circustheater voorstelling die door Blau Hynder en Boost Producties in samenwerking met coproducent Schouwburg De Lawei is ontwikkeld. In de levendige, zinderende voorstelling ontmoeten muziek- en circustheater elkaar. De voorstelling tont in acrobatiek en muziek de zoektocht naar balans.

Middelpunt in dit universum is de mobile, een wonderlijk boom die zich traag door de ruimte wentelt. Fascinerende karakters klimmen over touwen, kooien en dwarsbalken. Ze zweven door het luchtruim en tarten de zwaartekracht, geleid door een onvoorspelbare kracht: de muziek. Grooves, beats, accordeonklanken. Soms loom, soms opzwepend. Soms in harmonie, soms chaotisch. Een internationaal gezelschap van vijf acrobaten en vijf muzikanten zoeken samen met het publiek naar evenwicht, houvast. Maar zodra alles in balans lijkt, is er altijd wel iemand die wankelt…

Nauwelijks tekst

Finestra Aperta gaat over het aftasten van mogelijkheden en het verleggen van grenzen, over het mysterie van het bestaan. De bamboedome biedt per keer plaats aan zo’n 320 bezoekers. Omdat er in de voorstelling nauwelijks tekst gebruikt wordt, worden juist tijdens deze LF-voorstelling ook toeristen vanuit het buitenland verwacht.

Moest de try-out vrijdag nog worden onderbroken voor een dweilpauze, zaterdagavond bleef het droog op het Gaastereiland. Tjeerd van Bekkum, oud-burgemeester van Smallingerland en huidige directeur van LF2018, was zaterdagavond laaiend enthousiast over de voorstelling: ,,Topvoorstelling die je echt moet gaan zien. Bijzonder hoe de speciale lokatie, muziek en de acteurs/acrobaten je meenemen in het verhaal. Kippenvel en LF2018 parel.

Kaarten zijn verkrijgbaar via De Lawei (lawei.nl of 2018.nl)

Foto’s Fokke Wester

nb De foto’s zijn vrijdagavond gemaakt tijdens de laatste try-out.