Paarden woelen in de Kale Duinen het stuifzand om

APPELSCHA

Honderden paarden galopperen vandaag en morgen door de kale duinen van Appelscha. Het is sport en plezier, maar ook natuurbeheer.

De Autumn Desert Trail in Nationaal Park Drents-Friese Wold zorgt er namelijk voor dat de grond wordt omgewoeld door honderden paardenhoeven. De paarden die vandaag en morgen over de enorme zandvlakten galopperen zijn dan ook een welkome aanvulling op het natuurbeheer. Oerlandschap Het oerlandschap met de zandverstuivingen zou namelijk binnen vijftig jaar verdwijnen als er niks aan werd gedaan. In ons klimaat groeit de vlakte langzaam dicht met bos. Staatsbosbeheer verwijdert machinaal de bomen, maar ook moet de zandgrond worden losgemaakt en omgewoeld. Door daar de honderden paardenhoeven voor te gebruiken wordt het onderhoud op een natuurlijke wijze verzorgd. Zo kan het stuifzandgebied bewaard blijven voor de mens, maar ook voor de bijzondere planten, mossen, korstmossen en dieren die in het gebied leven. De Autumn Desert Trail werd georganiseerd door Staatsbosbeheer, Hippisch Drenthe en Recreatieschap Drenthe, die van de aandacht gebruik maakten om hun nieuwe brochure ‘Drenthe in stap, draf of galop’ en website www.drenthe.nl/paardrijden te presenteren. De Autumn Desert Trail dreigde na zes succesvolle edities dit jaar niet door te gaan, omdat Staatsbosbeheer de organisatie niet rond kreeg. Hippisch Drenthe bood aan om een groot deel van de organisatorische taken voor haar rekening te nemen. Binnen drie weken waren alle kaarten verkocht.

Auteur

Fokke Wester