Leerling-koks Friese Poort Drachten koken met ouderen Meriant

Drachten

Zo’n twintig leerling-koks van de Friese Poort in Drachten kwamen woensdag 7 juni koken én eten bij ouderen in Meriants woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen.

Het was de afsluiting van een project voor gezond, lekker en duurzaam eten. Bewoners en medewerkers werkten hierin al samen. De leerling-koks hebben er een welkome toevoeging aan gegeven. ,,Voeding heeft zoveel invloed op hoe je je voelt”, zegt Claudia Pel. Ze is verzorgende bij Meriant, een organisatie voor ouderenzorg in Heerenveen, Wolvega en Jubbega. Ze nam het initiatief voor het voedingsproject ‘Gezond en duurzaam aan tafel’ in woonzorgcentrum Anna Schotanus waar ze werkt. Er was bij Meriant al aandacht voor gezonde voeding. Er wordt bijvoorbeeld per huiskamer zelf gekookt door personeel met hulp van bewoners die dat willen. Maar hoe maak je van de maaltijden een nog groter feest en hoe maak je de juiste keuzes? Claudia Pel: ,,Als ouderen zich gezonder voelen, raken ze meer gemotiveerd om dingen te ondernemen, soms zelfs uit hun schulp te kruipen. Bovendien is voeding vaak het hoogtepunt van de dag.” Een onderschat probleem ook bij veel ouderen is ondervoeding: in verpleeghuizen blijkt een kwart van de ouderen ondervoed. Het is niet altijd zichtbaar, maar uiteindelijk wel merkbaar door steeds meer gezondheidsklachten. Elke dag iets lekkers Dit kan anders, dacht Claudia Pel. Met collega’s van zes huiskamers heeft ze gekeken naar wat ze de bewoners nu eigenlijk voorzetten. Hierin kon een flinke verbetering komen en samen hebben ze het roer om gegooid, met de bewoners als graadmeter. Toch was het lastig om voor elke dag iets lekkers te bedenken. Een samenwerking met ROC Friese Poort in Drachten bracht uitkomst: Meriant vroeg vezelrijke, eiwitrijke, vitaminerijke en gevarieerde menu’s en tussendoortjes en de onderwijsinstelling zat precies op dat moment verlegen om een project voor leerling-koks.   Ver-van-mijn-bed “Was ouderenzorg voor een aantal leerling-koks in het begin een ver-van-mijn-bed–show,” zegt Claudia Pel, “tien weken later is het prachtig om te zien hoe de koks zich inspannen om er wat moois van te maken.” De koks kwamen op eigen verzoek al een keer op bezoek in Anna Schotanus. Woensdag 7 juni kwamen ze bovendien ter afsluiting koken, serveren en ook mee-eten. Het was lekker en heel gezellig, voor de ouderen en de leerlingen. Alle borden raakten leeg, zelfs van de meest kieskeurige bewoner. "lk vond het heerlijk. Weer eens wat anders", zei een bewoner. Een andere reactie: "Ik vond het zo gezellig op mijn bord, al die kleuren." Claudia Pel: “En wij houden er een map vol makkelijke, snelle en vooral gezonde gerechten aan over. Leerlingen, bij deze mijn enorme waardering en een groot applaus voor jullie inzet!” Wat Talant en Friese Poort betreft: volgend jaar weer.

Auteur

Redactie