Nyk de Vries schrijft Moordspel voor Friese bibliotheken

DRACHTEN

De Friese schrijver Nyk de Vries schrijft dit jaar een spannend verhaal voor de zesde editie van het Moordspel. Het Moordspel is een online wedstrijd georganiseerd door de Friese bibliotheken.

Tijdens het Moordspel wordt een klassieke ‘whodonit’ in meerdere delen gepubliceerd op hetmoordspel.nl. Lezers krijgen hints en kunnen zo de dader ontmaskeren. Het Moordspel is een initiatief van de Friese Bibliotheken tijdens de landelijke Spannende Boekenweken (9 t/m 25 juni). Het spel Tijdens de Spannende Boekenweken wordt het verhaal binnen tien dagen in zeven delen gepubliceerd. Op 16 juni komt het eerste deel (de proloog) van het Moordspel en de personages online. Iedereen kan het verhaal online op de website meelezen. Hier kunnen lezers ook stemmen op ‘hun dader’ en kans maken op mooie prijzen. Via sociale media van Bibliotheek Drachten wordt er tijdens het Moordspel gediscussieerd over de dader en de hints. Het spel duurt tot 25 juni. Nieuwe leesbeleving Het Moordspel wordt voor de zesde keer georganiseerd door de Friese bibliotheken. De bibliotheken sluiten met het Moordspel op geheel eigen wijze aan bij de landelijke Spannende Boekenweken. Middels het Moordspel wil de Bibliotheek mensen enthousiasmeren voor (online) lezen. Door de publicatie in meerdere delen en diverse hints wordt een gezamenlijke bloedstollende leeservaring geboden. Eerder schreven onder andere Bart Kingma, Marion Pauw en Elfie Tromp een verhaal voor het Moordspel. Dit jaar is het aan Nyk de Vries om de Friese lezers onder te dompelen in een meeslepende en muzikale thriller. Nyk de Vries is schrijver en muzikant. Hij werd geboren in de Friese Wouden (Noardburgum), een element dat regelmatig terugkeert in zijn werk. Voor het Moordspel putte hij uit zijn rijke ervaring als muzikant (onder andere als gitarist bij The Amp en Meindert Talma & the Negroes) en literair performer. Door de jaren heen stond hij op een veelvoud aan podia, van Poetry International, tot aan Lowlands en Crossing Border. Zijn bundeling prozagedichten 'De dingen gebeuren omdat ze rijmen' werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Recent verscheen zijn roman Renger, een filmische roadnovel, verweven met een familiegeschiedenis. Voor het boek ontving hij de Piter Jelles Literatuurprijs. Van de roman, die zowel in de Nederlandse als de Friese taal verscheen, werd onlangs ook een hoorspel uitgezonden via Vpro-radio.  

Auteur

Fokke Wester