Kinderen ontdekken de Friese natuur bij It Fryske Gea

EARNEW

ÂLD - Lekker buikglijden door de modder, met een schepnetje waterdiertjes vangen en vogels spotten met een verrekijker. Bij It Fryske Gea staat natuurbeving hoog in het vaandel. Daarom neemt de Friese vereniging voor natuurbescherming dit voorjaar weer honderden basisschoolleerlingen mee de natuur in.

Hiermee geeft de natuurorganisatie de kinderen een topervaring in de natuur. Sébastiaan Laarman, manager recreatie & educatie van It Fryske Gea; ,,Een dag de natuur beleven is tegenwoordig niet meer voor alle kinderen vanzelfsprekend, maar heel gezond en leerzaam. Wij springen daarop in met onze educatieve scholenprogramma’s en schoolreisjes. Hierbij maken de basisschoolkinderen op een actieve en leuke manier kennis met onze natuur. En met succes! De kinderen komen met vieze laarzen, blozende wangen en vol verhalen over kikkervisjes weer thuis.'' Natuurherinnering Dit voorjaar ontvangt It Fryske Gea kinderen in de Lendevallei bij Wolvega, het Ketliker Skar bij Heerenveen, Noard-Fryslân Bûtendyks vlakbij Hallum, De Alde Feanen bij Earnewâld en aan de Friese IJsselmeerkust. Hierbij worden de lokale basisscholen uitgenodigd, zodat de kinderen in principe op de fiets naar het gebied kunnen komen. Voor elk natuurgebied is een apart scholenprogramma gemaakt om in te spelen op de bijzonderheden van het gebied. Zo vissen de kinderen met een groot sleepnet in het IJsselmeer, spotten ze met een verrekijker oeverzwaluwen in de Lendevallei en gaan ze als een otter door de Alde Feanen. En dat is nog niet alles. Geblinddoekt voelen aan eiken- en beukenbomen in het Ketliker Skar en glijden met de buik over de slikvelden van Noard-Fryslân Bûtendyks maakt het avontuur compleet. Kinderen krijgen door de activiteiten een unieke natuurherinnering, waardoor It Fryske Gea de liefde voor de Friese natuur aanwakkert. Naast de bovenstaande activiteiten organiseert It Fryske Gea ook geregeld activiteiten voor ouders om met hun kinderen de natuur te beleven. Op http://www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/ staat een overzicht van alle activiteiten.  

Auteur

Fokke Wester