Open dag bij high tech bedrijven Innovatiecluster Drachten

DRACHTEN

Ooit metaal gesneden met water? Of een robot de hand geschud? Zaterdag 20 mei is dat mogelijk tijdens de open dag van het Innovatie Cluster Drachten.

En er kan veel meer. Wat te denken van voelen wat een digitale sensor ‘voelt’? Of ‘iets digitaals toevoegen’ aan de werkelijkheid? Het kan allemaal tijdens de High Tech Ontdekkingsroute op zaterdag 20 mei tijdens de landelijke Dutch Technology Week. Dan openen de high tech bedrijven van Innovatiecluster Drachten hun deuren voor publiek. Aan de Marconilaan in Drachten zijn dat BD, Whisper Power, Delta Instruments en YP Your Partner. Jonge techneuten, nieuwsgierige talenten en alle andere geïnteresseerden zijn welkom vanaf 11.00 uur. Wie komt krijgt volgens Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten, écht een kijkje in de high tech keuken van Noord-Nederland. ,,De rondleidingen gaan door de productiehallen en laboratoria van de bedrijven van ons cluster, waardoor je écht oog-in- oog komt te staan met zeer hoogstaande techniek. Zo laten we zien dat werken in een hoogwaardige technische omgeving leuk is en dat techniek spannend en inspirerend kan zijn.’’ Big 5 Tijdens de ontdekkingsroute door de verschillende bedrijven maak je kennis met de ‘big 5’ van de high tech: robotisering, 3D printing, augmented reality, all electric propulsion en visual intelligence. Bij BD (Drachten) maakt de bezoeker kennis met moderne en innovatieve oplossingen voor de medische microbiologie. WhisperPower (Drachten) toont onder andere de solarboat die vorig jaar heeft meegevaren met de Dutch Solar Challenge. Bij YP Your Partner (Drachten) kan de gast de Microsoft Hololens proberen en zélf ervaren wat ‘augmented reality’ is. Delta Instruments (Drachten) toont hoe je aan melk kunt zien of een koe blij is of niet. VDH Products (Roden) laat je aan de hand van sensoren allerlei metingen en proefjes doen. Bij Kwant Controls kun je zien hoe je met één joystick een reusachtig schip kunt besturen. En bij Resato (Assen) zie je hoe met water het dikste metaal kunt snijden en hoe auto’s op waterstof getankt worden. Voor meer informatie over de open dag, alle locaties en het programma: www.icdrachten.nl/onze-deuren- gaan-open

Auteur

Fokke Wester