Philips schenkt Museum Dr8888 zes Stijl-scheerders

DRACHTEN

De Stijlmanie breidt zich als een olievlek uit over Drachten. Vanochtend kreeg Museum Dr8888 zes speciale Philishaves.

Tekst en foto's Fokke Wester Van de speciale Stijlscheerapparaten zijn maar zes exemplaren gemaakt in vier verschillende ontwerpen, zegt Kor Visscher, verantwoordelijk voor de industriële projecten bij Philips. De scheerapparaten zijn vanochtend officieel gepresenteerd door Visscher, Museumdirecteur Paolo Martina en burgemeester Tjeerd van Bekkum. De Boogschutter De fabrikant en het museum hebben samen de apparaten ontworpen in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Twee modellen zijn voorzien van een tekening in de Stijl-stijl en op de twee andere shavers is De Boogschutter van Theo van Doesburg verwerkt. De zes apparaten zijn eenmalig. Ze zijn puur bedoeld als cadeautje voor het museum en komen niet in de handel, zegt Visscher. ,,Ook als er vraag naar zou ontstaan, dan nog worden ze niet in productie genomen. Deze zes apparaten zijn uniek en bedoeld om in het kader van het Stijljaar het Museum te ondersteunen als een soort gimmick. Wat Paolo er mee doet mag hij helemaal zelf weten, wij schenken ze aan het museum. Ik vind ze zelf heel mooi en je kunt er ook echt mee scheren. Het is gewoon een volwaardig apparaat.'' Echt handwerk Philips Drachten heeft wel op het hoofdkantoor in Amsterdam toestemming gevraagd om de zes apparaten te mogen maken en de ontwerpen zijn daar ook goedgekeurd. ,,Als concern wil je een bepaald beeld uitstralen, dan kan het niet zo zijn dat je in lokale vestigingen dingen doet die afwijkend zijn. Er zit behoorlijk wat werk in om zo'n speciaal apparaat te maken. Zo'n plaatje dat er op komt moet je echt opbouwen in verschillende kleuren, dat is best wel een heel gedoe. Dat is echt handwerk, echt vakmanschap, daar ben je niet in een uurtje mee klaar. Daardoor zijn ze ook onbetaalbaar. Pas als je deze in een enorme serie zou maken, werden ze voor de consument betaalbaar.'' Nu is het nog te duur, maar wat er in de toekomst nog mogelijk is met persoonlijke ontwerpen is niet te voorspellen, zegt Visscher. ,,We hebben al wel een range van apparaten die je een persoonlijke touch kunt geven, dus die je speciaal kunt bestellen. En we zien ook dat het klantenspecifiek maken van apparaten enorm toeneemt. Dat is een trend in de wereld en wij verwachten daar ook zeker ontwikkelingen in.'' Verbinding Met de Stijlscheerders legt Philips heel bewust de verbinding met Drachten, waar sinds 1951 scheerapparaten worden gefabriceerd. ,,Philips heeft ook wat met kunst en met Museum Dr8888, we werken al een paar jaar samen. We steunen Martina ook in zijn poging om er echt wat van te maken. Het is dan ook niet erg dat er in het museum niets meer is te zien over Philips, dat stadium van oudheidkamer met oude meubeltjes is nu wel voorbij. En als je kijkt wat er nu in het kader van het Stijljaar wordt gedaan, dat heeft echt internationale allure, daarmee heeft het museum zelfs de New York Times gehaald.'' In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl is opgericht. Dit wordt gevierd met het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Gedurende het hele jaar vinden er door heel Nederland tal van tentoonstellingen en evenementen plaats. Museum Dr8888 presenteert dit jaar vier grote De Stijl-tentoonstellingen. Op 16 april opent de tweede tentoonstelling over De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur. Willem-Alexander Of de Stijlscheerapparaten ook nog ergens te zien zullen zijn in een van de komende exposities weet museumdirecteur Paolo Martina nog niet. ,,Ik had eigenlijk verwacht dat ze in productie zouden worden genomen, dus wij hebben er nog niet over nagedacht. Maar stel dat koning Willem-Alexander hier eens langs zou komen, dan hebben we natuurlijk wel een uniek cadeautje voor hem.''

Auteur

Fokke Wester