Vijf families, één camping en een 86 jaar oude kajuitsloep

Drachten

Vijf families ontmoeten elkaar op een Zweede camping in 2010. Wie had kunnen vermoeden dat ze aan het einde van de vakantie gezamenlijk eigenaar zouden zijn van een 86 jaar oude Petterson kajuitsloep?

De campingeigenaar en in Nederland 'kippenboer' Gert Beute ontvangt zijn gasten hartelijk op Camping Blidingsholm in Ryd. Jelle Hooisma (gepensioneerd boer en vriend van Gert) is, samen met zijn vrouw, in het bezit van een Zweedse woning in deze regio en komt regelmatig langs om te genieten van de mooie natuur die deze camping te bieden heeft. Atze van der Molen (gepensioneerd) en oud eigenaar van een bedrijf in vrachtwagen-opleggers, arriveert met zijn vrouw en zoon in een mega-camper. Mente Rozema, bezit een eigen bedrijf in koppensnellen/kraanverhuur en is dé Friesche Neil Diamond onder de zangers. Samen met zijn Friestalige Indonesische vrouw ook gearriveerd op de camping. Stoere wagen met een halve caravan op de bak is hun trotse bezit. Dan Miente Steensma uit Drachten. De tandprotheticus en amateurfietser heeft met zijn vrouw en dochter (toen 8 jaar) een caravan gehuurd bij Gert. Géén Oostenrijkse bergen ditmaal maar op zoek naar het Zweedse avontuur. En dat kwam er! Elke avond bij het kampvuur, waar het gezellig vertoeven is, leren de vijf elkaar steeds beter kennen. Humor, goede gesprekken en amusement wisselen elkaar af en er wordt heel wat afgelachen. Iedereen is behulpzaam en oprecht geïnteresseerd in elkaar, kortom 'het klikt'. Vaak is het zo dat een vakantie in schoonheid sterft en dat je elkaar uit het oog verliest, maar dit keer liep het dus heel anders. Een échte Petterson Miente, op de hoogte van de types Petterson en Storebrö, kwam op een van zijn vele fietstochten een oude houten boot tegen. Te koop. Zijn vrouw en dochter wilden doorfietsen, maar toch besloot hij terug te fietsen naar deze oude houten boot. Een échte Pettersson. Deze goed bekeken en in gedachten meegenomen. Handel, dacht Miente. Bij het kampvuur werd het gesprek aangeslingerd en gelijk waren de andere heren enthousiast. De volgende dag een kijkje genomen en de eigenaar ontmoet, die deze boot te koop had staan. Gert begon vloeiend Zweeds te praten waarna de eigenaar zei dat hij ook uit Nederland kwam. Echter Gert ging zo op in zijn rol van tolk, dat hij dit gemist had en maar stug door bleef gaan in het Zweeds. Dit tot groot genoegen van de omstanders. Er werd een prijs afgesproken en de mannen zouden er tijdens een borrel over nadenken. Omdat de boot direct zou worden doorverkocht werd tijdens dit gesprek de winst al verdeeld. Teruggekomen bij de eigenaar werd er nog 'handjeklap' gedaan om de koop te bezegelen. Het verhaal dat de eigenaar de heren nadien nog vertelde deed hen echter achter de oren krabben. Droevige privé-omstandigheden (zelfmoord zoon) noodzaakten de eigenaar om af te zien van de restauratie. Hij was blij dat de campinggasten de boot kochten en hoopte dat wanneer zij hem opgeknapt hadden (dát was nou juist niet de bedoeling), hij met een laatste vaart het boek van zijn zoon kon sluiten. En nu? 'Doen we er wel goed aan om hem direct door te verkopen?', was de vraag die de heren zichzelf stelden. Ze stelden de man direct gerust: ,,Wij gaan ervoor zorgen dat je het boek op een waardige manier kunt sluiten." Daarmee was de 'Pettersson Owners Group' was geboren. Vijf mannen, tot op het bot toe gemotiveerd om hier een pareltje van te maken. Nu zes jaar later en vriendschappen rijker, kan de oude boot de show stelen op het ruime water dat Friesland rijk is. Zaterdag 23 juli was het zover. Vanuit Zweden kwam de voormalig eigenaar met eigen ogen zien wat voor pareltje de mannen van zijn zoons boot hadden gemaakt. Er was een middagvullend programma samengesteld dat werd afgesloten met een gezamenlijk diner. Een mooie viering van een bijzonder verhaal met een spetterend slot.

Auteur

Redactie