Foodfestival Drachten Proeft vult Reidingpark met hapjes

DRACHTEN

Drachten Proeft is nog niet eens halverwege, maar nu al spreekt organisator Tymo Dijkstra over een succes. ,,Vanavond is het Reidingpark prachtig verlicht en verwachten we heel veel mensen. En morgen is er weer een nieuwe dag.''

Tekst en foto's Fokke Wester Drachten Proeft zorgt dat ook het derde Drachtster parkje een culturele invulling krijgt. Na Simmerdeis in het Slingepark en de muziekfestivals Jûn fan Peije, Dencity en Popcity in het Thalenpark is dit weekeinde het Reidingpark het toneel van een tweedaags Foodfestival, Drachten Proeft. ,,Dat was ons idee ook een beetje, om het Reidingpark, toch het oudste park van Drachten, een beetje van de glans van weleer terug te geven. Je mag dit festival gerust zien als een eerbetoon aan het Reidingpark'', zegt Tymo Dijkstra. Hij organiseert het festival vanuit zijn bedrijf Tymo Ideeënburo, samen met makelaardij Kamminga en Vlaggen Unie Friesland. Kraaien ,,Toen we hier van't winter aan het scouten waren zag het er niet uit, met die kale bomen en de kraaien, maar nu is het heel gezellig. Met die picknickende mensen op de helling van de berg, het terras op de vijver en de kraampjes langs de paden aan weerszijden van het water is het heel druk, maar wel gemoedelijk en gezellig. En vanavond wordt het helemaal mooi, wanneer alles prachtig verlicht is.'' Aan het Foodfestival wordt meegedaan door ruim twintig horeca-ondernemers, van wie de helft uit Drachten afkomstig is. Daaronder vallen ook de vier foodtrucks, die allen hun basis hier hebben. Toch had het nog beter gekund, zegt Tymo Dijkstra. ,,Natuurlijk is de zaterdag voor de horeca belangrijk als stapavond, maar ik denk dat de investering van dit weekeinde hen de rest van het jaar meer oplevert. Sommige ondernemers zien dit festival als een bedreiging voor hun eigen horeca, sommigen vonden meedoen te duur, anderen kijken liever eerst de kat uit de boom. Want het is natuurlijk allemaal wel nieuw. Dit is een concept dat je nog nergens anders ziet en wij steken hier ook wel heel erg onze nek mee uit.'' Klaar voor dit concept Hoewel dus nog lang niet alle mogelijkheden zijn benut en er zeker nog groeimogelijkheden zijn, durft Dijkstra toch al van een groot succes te spreken. ,,Als organisatie durven we nu al te zeggen dat het geslaagd is. De Drachtster is klaar voor dit concept en omarmt Drachten Proeft. We zien nog wel mogelijkheden voor verbetering. De naam Drachten Proeft suggereert dat er meer geproefd kan worden, dat zouden wij zelf ook graag meer zien. Dat past ook heel goed binnen het concept. Maar ja, de ondernemer bepaalt. We nemen het zeker mee in de planning voor de volgende editie.''

Auteur

Fokke Wester