Senioren nemen kopposities over in Zomerdamtoernooi

BAKKEVEEN

 In de tiende ronde die afgelopen maandag werd gespeeld in de damarena van TTS was er het nodige vuurwerk te beleven op de damborden.

Aan tafel 1 was het Rinus Veenstra uit Joure van damclub Heerenveen die de wekenlange koploper Bert Oegema op zijn eerste nederlaag tracteerde met een fraaie combi en Bert daarmee naar de vierde plaats verwees. Ook veteraan en oudste deelnemer Durk Douma uit Lioessens weet van wanten. De lijfspreuk van Durk dat aanvallen loont werd vanavond weer eens bewezen. Tegen Harm Terpstra uit Feanwâlden probeerden beide spelers de nodige valstrikken op te bouwen maar de strik van Durk was iets beter bedacht en hij behaalde hiemee zijn vijfde overwinning, wat nog geen enkele andere speler van het toernooi is gelukt. Geert Rozenberg uit Mildam bijft in de C groep heer en meester. Zijn opponent en clubgenoot Sjoerd van der Molen behaalde overigens wel een keurige remise tegen Geert. Geert blijft koploper in zijn groep, op de voet gevolgd door Piet Wiersma uit Twijzelerheide. Volgens de analyse op toernooibase liet Piet opnieuw een fraaie combi liggen in zijn pot tegen Ype Kroodsma uit Buitenpost. Opvallende resultaten qua ratingverschillen werden er geboekt door Martie Boersbroek in zijn partij tegen Erwin Heslinga waar remise de uitkomst was. Ook veteraan Johannes van der Meulen uit De Westereen wist Sietse Jonker uit Oudega een punt af te snoepen op slinkse wijze. In de staartpartijen verzuimde Hielke Luik de volle winst te pakken tegen B speler Siep Altena uit Woudsend. Iets soortgelijks vond plaats in de partij tussen Sape Hiemstra uit Harkema tegen Wim Ridddersma uit Drachten. Met een brikje achterstand had Sape zich in een gunstige positie kunnen manouvreren, maar hij liet zich door Wim volledig vastzetten toen hij een foute zetkeuze maakte. Broer Jan Hiemstra maakte zich enigszins los uit de onderste regionen door Gerard Weinans te verslaan. In de middenmoot eindigden de meeste partijen in remise, met uitzondering van Gerrit Terpstra (Bakkeveen) tegen Willem Lep en Piet Leijenaar tegen Joop de Graaf. Piet schuift overigens door deze punten wel door naar plaats zes en krijgt in de komende ronden de kans zijn krachten te meten met de echte kanonnen. Dinsdag 12 juli is ronde 11 in de Hof van Schoterland. Top 5 ranglijst. 1. Rinus Veenstra, Joure 1.296 2. Durk Douma, Lioessens 1.271 3. Sipke Doller, Haulerwijk 1.242 4. Bert Oegema, Mounein 1 218 5. Piet Leijenaar, Leeuwarden 1216

Auteur

Fokke Wester