Een grote raket voor Astronautje André op het toneel van de Lawei

DRACHTEN

André Kuipers was al astronaut, werd in de ruimte schrijver en ziet nu zijn ‘kindje’ groeien tot een vrolijke familievoorstelling met liedjes van Claudia de Breij. Zaterdag 21 mei staat de familievoorstelling André het astronautje  twee keer in Schouwburg De Lawei in Drachten.

‘Zoek het lekker zelf uit, loop naar de maan. Als je denkt dat die van kaas is en een muisje daar de baas is. Zoek het lekker zelf uit, je maakt ons niets wijs. Zoek het lekker zelf uit, wij gaan op reis.’ Wie dit levendige liedje hoort, weet meteen dat André het astronautje en zijn vriendinnetje Valentina een groot avontuur gaan beleven. Met een echte raket en ruimtewezens. Het succesvolle boek André het astronautje is een uitbundige familievoorstelling geworden. Verhaal uit de ruimte De tweede keer dat André Kuipers in een raket stapte voor een ruimtereis, zweefde hij maar liefst 193 dagen rond de aarde. Gelukkig had hij wekelijks, op zondag, ‘tweezijdig video-contact’. Skypen met de kosmos als het ware. Alleen, vertelt André, zelfs dat werd voor zijn jonge kinderen – toen drie en vijf jaar oud – gewoon. “Ja, na een tijdje hadden ze dat wel gezien, een zwevende papa. Gingen ze weer lekker spelen. Als ik thuis was geweest, had ik een verhaaltje verteld. Dus ben ik een verhaal gaan verzinnen. Over een klein astronautje dat allerlei avonturen beleeft. Met zijn knuffel Muis, in het echt de knuffel van mijn zoon.” Dat verhaal werd, met behulp van prachtige illustraties van Natascha Stenvert, een boek. En dat boek is, samen met deel twee, André het astronautje gaat naar Mars, nu een familievoorstelling geworden voor iedereen vanaf 3 jaar. Volgens André een prachtige manier om jonge kinderen via ruimtevaart kennis te laten maken met wetenschap en techniek. Niemand minder dan Claudia de Breij, een bekende van André, schreef de liedjes: ,,Voor mijn eigen voorstelling Teerling, die deels ging over de ruimte, wilde ik van alles van André weten. Hij heeft mij toen enorm geholpen met zijn praktische kennis en ervaringen. Nu kon ik wat voor hem terugdoen, toen hij mij vroeg om de liedjes te schrijven voor deze voorstelling'', vertelt ze lachend. Die ‘tegenprestatie’ zijn zo’n acht liedjes zoals ‘Naar de maan’. ,,Dat liedje zit dus de hele dag in mijn hoofd”, verzucht André met een knipoog. ,,Het is misschien wel te aanstekelijk.” Echte ruimtevaartweetjes André Kuipers wilde graag dat de details in de voorstelling zouden kloppen. Hij keek het script na en bij de liedjes had hij een enkele opmerking. Hij stopte zelf al een aantal grappige weetjes in zijn boeken. Het vriendinnetje van André het astronautje heet niet voor niks Valentina. ,,Zij is vernoemd naar Valentina Teresjkova, de eerste vrouw in de ruimte. Laika is ook een echte ruimtehond geweest en opa Wubbo mocht niet ontbreken. Maar het is vooral een hoop fantasie voor de allerkleinsten.” Toch vond André het belangrijk om bij de voorstelling bij alles betrokken te blijven. ,,Ik wilde graag de stijl van de boeken en de verhaallijn behouden. Maar verder: ieder zijn vak. Ik doe zelf niet mee, behalve als stem. Ik ga niet zingen of dansen, dat zal ik niemand aandoen,” zegt hij lachend. Levensgrote raket op het toneel En de raket? Die heeft natuurlijk een belangrijke rol in de voorstelling. “Indrukwekkend”, vindt André. ,,Zo’n raket van een paar meter hoog op het podium. Ik vertelde thuis een verhaaltje aan mijn kinderen en nu staat er een echte raket in het theater. Geweldig dat het zo kan groeien.” Zowel André als Claudia zijn erg onder de indruk van de kinderen die meespelen in André het astronautje. ,,Wat die allemaal al gedaan hebben op theatergebied is indrukwekkend.” Naast twee kinderen zijn er twee volwassen spelers, Roos van Erkel (bekend van de musicals Het meisje met het rode haar en Moeder ik wil bij de revue) en Daan van Rijssel (o.a. VET Kindercabaret). Zij spelen diverse rollen én ze spelen met poppen, zoals knuffel Muis en hondje Laika. Aan regisseur Jasper Verheugd, die zijn sporen verdiende met voorstellingen als Pluk van de Petteflet en Pippi Langkous de musical, om het ruimteavontuur levensecht te brengen. Dat ziet André wel zitten. ,,In het heelal is er natuurlijk gewichtloosheid, wat betoverend is voor kinderen. Net als het theater. Ik vind het prachtig dat al die kinderen straks op reis kunnen met André het astronautje en Valentina. Niks mooiers dan dat. En dat weet ik uit eigen ervaring.” Magische wereld Dat vindt André het leukste: iets dat zomaar in zijn hoofd ontstaan is, iets dat eigenlijk voor zijn gezin was, bereikt nu een groot publiek. Eerst met de boeken en nu via de voorstelling. “Ik heb er ook een beetje een missie mee”, legt André uit. “Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je kinderen voor hun zevende op een leuke manier in aanraking brengt met techniek, ze er later makkelijker voor gewonnen zijn. Kinderen willen wel, die zijn van nature opmerkzaam en nieuwsgierig. En die ruimtevaart is een mooie gelegenheid: het is exotisch en avontuurlijk, een magische wereld. We weten steeds meer van het heelal, maar we kunnen er nog niet echt heen.” Zelf was André als kind al gefascineerd door science fiction. “Ruimtevaart bestond niet echt in Nederland, dat was iets voor de Amerikanen. Maar het ruimteprogramma kwam naar Europa toe, we mochten meedoen met de space shuttle en toen ging Wubbo Ockels de ruimte in. Ineens waren het gewone mensen in plaats van superhelden. Toen dacht ik: dan kan ik het ook. Ik ben me erin gaan verdiepen: hoe word je dan astronaut? Tot mijn verbazing is het nog gelukt ook!” André is nog niet met astronautenpensioen, maar “ik verwacht niet dat ik nog opgeroepen word. Het zou theoretisch kunnen, maar ik ben natuurlijk al twee keer geweest en er zijn maar heel weinig vluchten te vergeven.” André het astronautje is van 5 maart tot en met 29 mei te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor alle data en steden op www.astronautje.nl Interview © Rinske Wels

Auteur

Fokke Wester