Spectaculaire koersen in stormachtig Ureterp

URETERP

De prachtige entourage van Ureterp was even iets minder uitbundig dan normaal. Vanwege de harde wind besloot het bestuur zowel de bogen als de reclameborden niet te plaatsen. De veiligheid van de renners stond natuurlijk voorop. De koersen waren er niet minder spectaculair door.

Foto's Willy Wilpstra Om 12 uur precies gingen 55 dames van start voor hun 45 kilometer koers. De wind zorgde er al snel voor dat het peloton in diverse groepen uiteen viel. De dames Anouska Koster (afkomstig uit De Westereen) en Roxanne Kneteman (dochter van oud-profwielrenner Gerrie), maakten er zoals ze het zelf noemden een mooie koppelkoers van. De beide ploeggenoten van Rabo-Liv reden samen tot bijna de laatste ronde. Toen reed Roxanne Kneteman weg bij Anouska, om solo over de finish te komen. Anouska Koster werd tweede en Janneke Ensing maakte het podium compleet. Bij de amateurs/sportklasse en junioren startten 85 renners. Ook hier was sprake van een mooie koers, mede door de wind, die zorgde dat het peloton al snel in diverse groepen uiteen viel. Al vrij in het begin vormde zich een kopgroep van drie man, die het peloton wist te dubbelen. Zij bleven tot het einde van de koers bij elkaar en in de sprint ging hier de winst naar Niels van Deursen, voor Patrick van Gortel en Aron de Jong. De koers bij de Elite/Beloften bleef lang spannend. Er waren diverse ontsnappingspogingen, maar deze werden al vaak snel weer ingerekend. Uiteindelijk slaagde een kopgroep van 14 man er in los te komen. Deze groep bleef lang bij elkaar en vergrootte met elke ronde de voorsprong. Het werd al snel duidelijk dat uit deze groep de uiteindelijke winnaar zou komen. Veertien ronden voor het eind reden vier man weg uit deze kopgroep: Coen Rijpma, Stefan Poutsma, Henk Bos en Wessel Piersma. Deze mannen reden met elkaar naar de finish en uiteindelijk bleek Stefan Poutsma de man met de snelste benen in Ureterp. Tweede werd Henk Bos uit Drachten en derde Wessel Piersma.

Auteur

Fokke Wester