Marijke van Dijk schrijft boek over de eerste Kruistocht

Boornbergum/Drachten - Marijke van Dijk uit Boornbergum presenteert vrijdag 22 maart vanaf 20.00 uur in de Bethelkerk haar christelijke roman: De vrouwe van Almarick.

Het boek van Marijke van Dijk gaat over de eerste kruistocht. Een omstreden onderwerp binnen de kerk. Niet alleen schrijft ze over de gezagspositie van de kerk, ook over de rol van de vrouw en het heersende bijgeloof dat zoveel mensen op de been kreeg om de drie jaar durende reis naar Israël af te leggen. In de Bethel zal ze onder de titel Strijdend de Hemel in een lezing geven over haar boek en de kruistocht met aansluitend de boekpresentatie.

Urbanus II

In november 1095 riep paus Urbanus II op om Jeruzalem te bevrijden van de moslims. Met opgeheven kruisen en onder het schreeuwen van ‘God wil het’ vertrok een grote legermacht met vrouw en kinderen naar het Heilige Land. Dit was het begin van de bloederigste periode van de kerkhistorie.

Auteur Marijke van Dijk liet zich inspireren door deze geschiedenis en schreef de roman De vrouwe van Almarick. Een verhaal dat over de tijd gaat vlak na de terugkeer van de kruisridders. Ze beschrijft de tijd waarin geloof en bijgeloof een belangrijke rol spelen in het leven van elke dag.

Gezag

Tijdens haar lezing zal Van Dijk het onder meer hebben over het gezag van de kerk en over de gewone burger, die haard en huis verliet om Jeruzalem te bevrijden. Aansluitend na de lezing zal de boekpresentatie zijn. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig en de toegang is vrij.