T-diel betaalt mee aan Pilot Snelvaren Burgumer Mar

Burgum - Tytsjerksteradiel betaal mee aan de pilot snelvaren op het Burgumer Mar. Het college van B&W trekt er 20.000 euro voor uit.

De pilot snelvaren is een plan van de provincie Fryslân op de Burgumer Mar. De bijdrage van de gemeente wordt ingezet voor onderzoek gedurende de pilot naar de beleving van het snelvaren op de Burgumer Mar onder omwonenden, toeristen en gebruikers.

Twee jaar

Met de proef met snelvaren op de Burgumer Mar speelt de provincie in op ontwikkelingen in de watersport in Noordoost Fryslân. Uit een onderzoek komt de Burgumer Mar als de meest geschikte locatie naar voren. De proef duurt twee jaar en moet meer kennis opleveren over de effecten. De provincie stelt hiervoor 70.000 euro beschikbaar.

Het initiatief voor het snelvaren komt uit de mienskip. Het doel is om de watersport in Fryslân ook voor andere doelgroepen aantrekkelijker te maken. Gedeputeerde Klaas Kielstra: ,,Meer levendigheid op de Burgumer Mar kan een positief effect hebben op de economische ontwikkeling in die regio. Veiligheid, natuur en geluid blijven aandachtspunten.”

Funsporten

Het snelvaren moeten funsporten een impuls geven, zoals wakeboarden, waterskiën, monoskiën, kneeboarden of fun tubing (met een ringband of banaan achter de boot). Jetski’s en waterscooters zijn nadrukkelijk niet gewenst. Provincie, gemeente Tytsjerksteradiel en betrokkenen bepalen samen hoe de proefperiode eruit komt te zien. Het gaat dan om te bepalen waar de snelvaarzone komt te liggen en welke vormen van watersporten zijn toegestaan. Er moet rekening worden gehouden met waterrecreanten, omwonenden en de natuur.

De maximale snelheid op de Burgumer Mar is nu zes kilometer per uur. In de snelvaarzone mag er sneller dan 20 kilometer per uur worden gevaren. Tytsjerksteradiel stelde eerder voorwaarden aan het snelvaren om de gevolgen voor natuur en omgeving zoveel mogelijk te beperken.