Paulo Martina verruilt Dr8888 voor Museum VBVD in Venlo

Drachten - Paulo Martina vertrekt als directeur van Museum Dr8888. Hij zet een nieuwe stap in zijn carrière en wordt per 1 mei de nieuwe directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo.

In de afgelopen jaren is Museum Dr8888 onder zijn leiding uitgegroeid van een Fries streekmuseum naar een nationaal museum voor moderne kunst met een internationaal bereik. Zo stegen de bezoekersaantallen van 9.000 bezoekers in 2009 naar ruim 30.000 bezoekers in 2017 en 2018. Martina realiseerde spraakmakende tentoonstellingen die zowel nationaal als internationaal veel waardering hebben geoogst.

Moderne kunst

In Venlo krijgt Martina de zelfde taak voor zijn kiezen. Museum van Bommel van Dam is in 1971 geopend om plaats te bieden aan de uitgebreide verzameling moderne kunst van het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Het echtpaar leeft niet meer en het Museum wordt nu geprivatiseerd. Ook verhuist het naar een tegenovergelegen voormalig Hoofdpostkantoor, dat ingrijpend wordt verbouwd en gemoderniseerd. De museumstichting wil een andere koers gaan varen om de bezoekersaantallen op te krikken. Die bleven de laatste jaren steken tussen 10.000 en 15.000 per jaar.

In een persverklaring betreurt de Raad van Toezicht van Museum Dr8888 het vertrek van Paulo Martina. ,,Wij zijn dankbaar voor zijn inspanningen en zijn betrokkenheid bij het museum. Dankzij zijn tomeloze inzet is het museum gegroeid naar een organisatie van meer dan 80 vrijwilligers en 9 vaste medewerkers en heeft hij Drachten, Dada en De Stijl beweging op de kaart weten te zetten. Verder stond hij onder andere aan de wieg bij de totstandkoming van de Museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten.’’

Door het vertrek van Martina moet het museum op zoek naar een nieuwe directeur. De Raad van Toezicht zal daarvoor een sollicitatieprocedure starten.