FOTO'S | Wereldkampioen Suzanne Schulting schrijft historie

Op de derde en laatste dag van het WK shorttrack in Bulgarije heeft Suzanne Schulting historie geschreven.

De 21-jarige is de eerste Nederlandse vrouw die wereldkampioen is geworden. Op de 1000 meter moest ze het verschil gaan maken ten opzichte van haar directe concurrenten Min Jeon Choi en Kim Boutin. Schulting bevestige haar favorietenrol door op die afstand wereldkampioen te worden.

Gezien het tussenklassement moest de shorttrackster uit Tijnje in de superfinale over 3000 meter eerste of tweede worden om ook de allround wereldtitel binnen te halen. In een tactische race met ploeggenote Lara van Ruijven stelde ze op een sublieme manier de eindzege veilig. Over de finish gekomen schreeuwde Suzanne het haar overwinning door de sfeerloze hal in Sofia.

Toch was het niet alleen een dag van vreugde voor Suzanne. In de afsluitende finale van de ploegenachtervolging mocht zij het voor Nederland afmaken. Met voorsprong ging ze de laatste bocht in, keek om en kwam met de punt van haar schaats in het ijs. Het gevolg was dat de nieuwbakken wereldkampioen in de kussens belande.

Met de mondiale titel sluit Suzanne Schulting een succesvol seizoen af, waarbij ze in januari al gekroond werd tot Europa's beste.