Sûnenz start met SûnAdvies: de gezondheidscheck voor 65+ers

Drachten - Bij Sûnenz Drachten kunnen 65+ers vanaf 25 maart terecht voor het SûnAdvies: een gezondheidscheck met een advies op maat om gezond oud te worden.

In twee uur tijd spreken deelnemers met vier verschillende zorgprofessionals. Het gecombineerde advies van de professionals wordt door een verpleegkundige met de deelnemers besproken: het SûnAdvies.

Alles is gezondheid

Het SûnAdvies richt zich met de vier verschillende professionals op meer dan alleen de lichamelijke gezondheid. Zo spreken deelnemers, naast bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ook een maatschappelijk werker en een mondhygiëniste. ,,Gezondheid is zoveel meer dan ‘niet ziek’ zijn”, zegt Michel Dijkman, programmamanager bij Sûnenz. ,,Ook je sociale kring is daarbij bijvoorbeeld heel belangrijk. Hoe sterker je sociale netwerk, hoe gezonder je je voelt.’’ ‘

Het SûnAdvies gaat dan ook uit van ‘Positieve Gezondheid’, waarbij gezondheid niet slechts de afwezigheid van ziekte is. ,,Gezondheid is alles, maar alles is ook gezondheid. Er zijn zoveel facetten die daaraan bijdragen, van je vrienden tot je financiële situatie en van je fysieke gesteldheid tot je mentale kracht”, aldus Dijkman.

Mond, hoofd, lijf

Bij het SûnAdvies wordt een aantal van die facetten uitgelicht en samen met de deelnemer bekeken. Eén van de onderwerpen is daarbij de mondgezondheid. ,,Veel mensen weten niet hoeveel invloed een gezonde mond eigenlijk kan hebben op de gezondheid”, zegt mondhygiëniste Liesbeth Sterberg.

Zij is één van de vier professionals die deelnemers tijdens het SûnAdvies tegenkomen. Ze noemt een paar voorbeelden: ,,Als je goed kauwt dan kan dat een positieve invloed hebben op de doorbloeding van de hersenen. Maar een slechte mondgezondheid kan juist het risico op bijvoorbeeld een longontsteking of hart- en vaatziekten vergroten.’’

Investeren

,,De beste investering die je kunt doen is een investering in je gezondheid”, zegt Dijkman. ,,Dat is onze overtuiging bij Sûnenz. Daarom bieden we het SûnAdvies bij de start tijdelijk tegen een gereduceerd tarief aan, onder de kostprijs. Ja, dat kost ons geld, maar een beter rendement dan gezondheidswinst kunnen wij niet bedenken.’’

Het SûnAdvies is bij de start vanaf 25 maart op iedere laatste maandagochtend van de maand en gaat op afspraak. Op de website van Sûnenz, www.sûnenz.nl, kunnen geïnteresseerden meer lezen over de gezondheidscheck en zich aanmelden.