Peije, Kei en Ketelaarbeeld voor Van Mourik bij afscheid Smallingerland

Drachten - Tom van Mourik heeft woensdagmiddag officieel afscheid genomen als waarnemend burgemeester van Smallingerland. Eind deze maand wordt zijn opvolger Jan Rijpstra geïnstalleerd.

Tom van Mourik begon zijn waarneemfunctie op 15 juli 2017, toen Tjeerd van Bekkum de overstap maakte naar Culturele Hofdstad LF2018. Van Mourik was echter geen waarnemer, iemand die tussentijds even op de winkel paste, maar een echte burgervader, vond wethouder Robert Bakker (ELP). Als eerste loco-burgemeester is hij deze maand de hoogste in functie in de gemeente. Samen met raadsnestor Klaas van Veelen overhandigde hij Van Mourik een beeld van een vis van Drachtster beeldhouwer Jan Ketelaar.

Wachten

Dat was echter symbolisch, het echte cadeau komt later. Dat wordt een model van het beeld Wachten op Hoog Water, waarvan de helft al is geplaatst op de zeedijk bij Holwerd. Ketelaar werkt momenteel in zijn atelier in Sluis Machinefabriek nog aan het tweede beeld. Van Mourik noemde het een prachtig cadeau, omdat het een door hem bewonderde kunstenaar combineert met de streek waar hij is opgegroeid, omdat zijn vader indertijd burgemeester van Ferwerderadiel was.

Van het personeel van de gemeente ontving Van Mourik een fotoboek, maar ook dat was er nog niet. Naast foto’s uit zijn waarneemperiode komt daar namelijk ook nog een reportage in van zijn afscheidsreceptie. Wat wel klaar was, was het beeld van de Gouden Drachtster Kei, maar daarvan waren de schenkers echter niet aanwezig. Tenminste, officieel niet. Het beeld werd Van Mourik namelijk toegekend door de Flitsgroep, die Smallingerand wil voorzien van ludieke acties, maar in de anonimiteit opereert.

Kaye

Het laatste cadeau werd muzikaal gebracht door straatmuzikant Kaye (Drachtster Klaas Stienstra), die in zijn rol van Peije Van Mourik kwam bedanken voor zijn inzet om het originele beeld van Peije terug te halen naar Drachten. Op het spoor gebracht door een artikel in de Drachtster Courant over de verdwijning van het beeld tijdens de terugverhuizing van De Lawei na de verbouwing, zette Van Mourik alles op alles om het beeld terug te kopen. Als dank kreeg hij van Kaye ene miniatuur van de Drachtster speelman. In zijn afsluitende toespraak noemde Van Mourik het voorval rond het stenen beeld als een van de hoogtepunten tijdens zijn waarneemperiode.

Foto’s Fokke Wester