Museum Dr8888 zet eigen collectie in de schijnwerpers

Drachten - Museum Dr8888 zet de komende maanden in de tentoonstelling Iconen van het Noorden haar eigen collectie in de schijnwerpers.

De tentoonstelling Iconen van het Noorden, te zien van 9 maart tot en met 3 november, laat de bijzondere en gevarieerde collectie van topwerken zien die het museum de afgelopen 25 jaar heeft weten te verzamelen. Onder de titels Letterlust, Beeldlust en Wanderlust besteedt het museum aandacht aan onder andere S.H. de Roos, Pier Pander en Jacobus Craandijk.

In 2019 is er ook blijvende aandacht voor de kerncollectie - De Stijl en Dada, met kunstenaars als Thijs Rinsema, Theo van Doesburg en Kurt Schwitters - maar laat het museum ook objecten zien die minder vaak getoond worden.

Deeltentoonstellingen

Van maart tot november zijn er drie wisseltentoonstellingen (Letterlust, Beeldlust en Wanderlust) te zien, waarbij de nadruk wordt gelegd op een belangrijk onderdeel van de kerncollectie en de hiertoe behorende kunstenaars die tot nu toe niet vaak te zien waren.

Speciale aandacht is er voor kunstenaar Pier Pander. In 2019 is het 100 jaar geleden dat hij is overleden. Een klassieke beeldhouwer die net als Alma Tadema tot de topkunstenaars van zijn tijd behoorde.

Wandeltochten

Verder wordt er, in samenwerking met journalist Flip van Doorn, een speciale tentoonstelling gemaakt over de wandelingen van predikant Jacobus Craandijk die tussen 1874 en 1888 meer dan 70 wandeltochten door Nederland, waarbij hij Drachten en de dorpen in de Friese Wouden meermalen aandeed. Deze tentoonstelling wordt gecombineerd met werken uit de topografische atlas van onder andere Ids Wiersma en Jan Planting.

Lettertype

Tijdens de eerste deeltentoonstelling Letterlust legt het museum vanaf komende zaterdag de nadruk op haar collectie typografie. Met speciale aandacht voor niet de minste kunstenaar: S.H. de Roos (1877-1962). Deze geboren Drachtster is een belangrijk Nederlandse typograaf die een internationaal veel gebruikt lettertype heeft ontworpen: de Holland Mediaeval. Diverse objecten van deze grote ontwerper worden gecombineerd met werken van huisontwerper Hilbert Heitmeijer. Al meer dan 25 jaar is Hilbert de vaste ontwerper van de affiches, uitnodigingen en andere uitgaven van het museum en is hij de vormgever van de huisstijl van Museum Dr8888.