Sportpenning Opsterland voor wereldkampioen Femke Kok

Nij Beets - Femke Kok (18 jaar) heeft de Sportpenning van de gemeente Opsterland gekregen.

De schaatsster, die traint bij het Gewest Fryslân, kreeg die hoge onderscheiding van de gemeente tijdens de huldiging vanmiddag in Dorpshuis ’t Trefpunt in haar woonplaats Nij Beets uit handen van Opsterlands burgemeester Ellen van Selm. De huldiging werd georganiseerd door Plaatselijk Belang, IJsclub Eendracht en Buurtvereniging Tusken bank en brêge.

Verrassing

Femke Kok werd veertien dagen geleden wereldkampioen schaatsen allround bij de junioren. Dat was ook voor de 18-jarige sporter zelf een grote verrassing. Want hoewel ze eerder dit seizoen ook al Nederlands kampioene werd, had ze in januari nog last van een nierbekkenontsteking, waardoor haar voorbereiding op het WK in duigen viel. Dankzij een aanwijsplek mocht ze van de KNSB toch afreizen naar het Italiaanse Baselga di Piné.

Ook het feit dat het kampioenschap werd verreden op een buitenbaan was niet in haar voordeel, want daar had ze totaal geen ervaring mee. Ze won echter wel de allroundtitel, dankzij zilveren medailles op de 500 en 1000 meter en goud op de 1500 meter. Op de afsluitende 3 kilometer werd ze achtste, maar haar Poolse concurrente Karolina Bosiek kon op de slotafstand het verschil niet meer goedmaken.

Wereldformaat

De prestatie van Femke Kok leverde haar niet alleen lovende woorden op van burgemeester Ellen van Selm, maar ook de Sportpenning van de gemeente Opsterland. Het gemeentebestuur wil met de uitreiking een blijk van waardering geven voor haar uitzonderlijke sportieve prestatie. De sportpenning wordt in Opsterland toegekend aan sporters met prestaties van wereldformaat. De eerste sportpenning is vorig jaar toegekend aan Suzanne Schulting, vanwege haar prestaties tijdens de Olympische Spelen. Femke Kok is de tweede sporter aan wie de penning wordt uitgereikt.

Ook de ouders van Femke Kok werden in de huldiging betrokken. Zij werden geprezen om hun grote inzet, die het voor hun dochter mogelijk maakt om zich optimaal op haar sport te kunnen richten.