SamenLoop voor Hoop in Gorredijk op 21 september

Gorredijk - Op 21 en 22 september wordt in De Groene Long in Gorredijk een SamenLoop voor Hoop gehouden.

SamenLoop voor Hoop is de Nederlandse versie van het Amerikaanse Relay for Life. Met ruim 4.800 edities per jaar is Relay for Life het grootste inzamelingsevenement voor kankerbestrijding ter wereld. SamenLoop voor Hoop wordt het hele jaar door georganiseerd op verschillende plaatsen in Nederland. De Gordykster 24-uursloop tegen kanker is een van de twee die dit jaar in Friesland plaatsvinden. De andere is op 5 en 6 juli in Franeker. Voor de SamenLoop voor Hoop in Gorredijk kunnen mensen zich als team of als individuele loper aanmelden. Op dit moment hebben zich al twaalf teams ingeschreven.

Ambassadeur

Burgemeester Ellen van Selm is ambassadeur van de Samenloop voor Hoop in Gorredijk e.o. Ze is aanwezig bij de kick-off en houdt zaterdagmiddag 21 september om twaalf uur de openingsspeech. Ook loopt ze zelf een stukje mee en is er een team vanuit de gemeente Opsterland. Tenslotte is ze ook aanwezig bij de afsluiting een dag later.

Op een SamenLoop staan mensen stil bij kanker én vieren ze het leven. Tijdens de wandelestafette zijn er muziekoptredens, een braderie en verschillende ceremonies waarbij iedereen welkom is. Elke SamenLoop wordt van begin tot eind georganiseerd door vrijwilligers en altijd komen drie vaste ceremonies terug.

De Openingsronde met survivors: onder warme aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden lopen mensen die kanker hebben of hebben gehad de eerste ronde over het parcours. Zo laten ze zien dat er hoop is en dat ze er voor elkaar zijn.

De Kaarsenceremonie: 's avonds om 23.00 uur verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. Het is een van de hoogtepunten van de SamenLoop voor Hoop, een speciale ceremonie voor het herdenken van dierbaren, steun geven en vieren dat mensen kanker hebben overwonnen.

De Slotceremonie: na 24 uur wandelen loopt iedereen samen deze feestelijke laatste ronde. Aan het einde wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Kaars voor Hoop

Iedereen kan een Kaars voor Hoop opdragen aan iemand die kanker heeft of heeft gehad en op de kaarsenzak een persoonlijke boodschap of wens te schrijven. Een kaarsenzak kost 5 euro per stuk. De opbrengst komt bij de teamopbrengst. De totale opbrengst van de SamenLoop voor Hoop Gorredijk e.o. komt ten goede aan het KWF voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Mensen kunnen de kaarsenzakken bestellen via het mailadres gorredijk@samenloopvoorhoop.nl. De kaarsenzakken worden uitgedeeld bij de eerste teamavond.

Alle basisscholen in Gorredijk steunen de Samenloop en doen op 21 september mee aan de Kinderloop, een korte versie van de Samenloop. Kinderen lopen geen 24 uur, maar 24 minuten. Er wordt gelopen in tegengestelde richting van de volwassenen. Op deze manier krijgen ze de beleving optimaal mee. Tijdens de Kinderloop lopen de kinderen zelfstandig. Vrijwilligers en Mascottes zijn aanwezig om de loop te begeleiden.. De Kinderloop is een manier om het onderwerp kanker bespreekbaar te maken en het biedt kinderen de kans om zich actief in te zetten voor een goed doel. De kinderen mogen zelf geld inzamelen door zich bijvoorbeeld te laten sponsoren of acties te houden. De Gordykster commissie is druk bezig om ook een kinderdorp te organiseren.

Meer informatie over de SamenLoop staat op de website www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/friesland/gorredijk/