Hondenscholen Tijnje op straat, voortbestaan in gevaar

TIJNJE - Het voortbestaan van de Honden Sport Verenigingen De Doordouwers en De Vluchtsprong staat op de tocht. Beide hondensportverenigingen worden dit jaar door de Provincie Fryslân op straat gezet.

Het 1,45 hectare grote veld aan de Hanebuert bij Tijnje - waarvan al ruim vijfentwintig jaar gebruik wordt gemaakt voor het geven van trainingen en cursussen aan honden en hun baasjes - is in eigendom bij de provincie, die het nu wil verkopen als landbouwgrond. Een koper is echter nog niet gevonden. Toch moeten de beide verenigingen hun gedeelde accommodatie verlaten en alle opstallen afbreken.

Gediscrimineerd

,,Wij voelen ons door zowel de gemeente Opsterland als de provincie gediscrimineerd en in de steek gelaten”, zegt voorzitster Leonie van der Horst. ,,Beide doen al jaren niets om ons te helpen, terwijl wij van mening zijn dat we als non-profit verenigingen een maatschappelijk- en welzijnsdoel hebben. Namelijk het opvoeden van alle soorten honden tot sociale huishonden en het verbeteren van de band tussen mens en dier, óók voor mensen met een financiële of geestelijke beperking.”

Op zich is Van der Horst niet zo onder de indruk van de dreiging, want sinds ze tien jaar geleden voorzitter werd heeft ze al drie maal met het zelfde probleem te maken gehad. ,,Dan schrijven wij een weerwoord en vervolgens horen wij er nooit weer wat van.’’ Toch is dit keer het verzet heviger. ,,Ik ben nu 68 jaar en ik wordt er gewoon zo moe van.’’

Niet te betalen

Wat de hondencholen stoort is dat iedereen waar ze aankloppen niet thuis geeft. ,,Het is niet onze taak, zeggen ze. Waar voor ‘populaire sporten’ als voetbal, tennis en hockey door de gemeente vaak velden ter beschikking worden gesteld of tegen een schappelijke prijs verhuurd, moeten De Doordouwers en De Vluchtsprong blijkbaar zelf op zoek naar een geschikt terrein. En dat is voor ons niet te betalen. Dit zal het einde van onze verenigingen betekenen.”

De Doordouwers (69 leden) en De Vluchtsprong (7 leden) gebruiken het veld ‘ter bede’. Dat betekent dat ze niets betalen en zelf zorgen voor onderhoud, maar dat de eigenaar het ook op elk gewenst moment terug mag vorderen. Voorheen was er wel een pachtovereenkomt, maar dat is op een gegeven moment opgezegd.

Slibdepot

Het liefst blijven Van der Horst en haar collega-train(st)ers op de huidige locatie, een voormalig slibdepot, maar herhaaldelijke verzoeken tot het terugdraaien van het besluit om de grond te verkopen bij de provincie Fryslân leverden niets op. Daarom is afgelopen weekeinde (24 februari) is een petitie uitgeschreven, die getekend en wel, namens beide verenigingen aan de Provinciale Staten van Fryslân zal worden aangeboden vóór de Statenverkiezingen van 20 maart 2019.

,,Bij de gemeenten hoeven wij niet aan te kloppen, omdat onze leden uit de hele regio komen. Daardoor voelt geen enkele gemeente zich verplicht om wat voor ons te doen. Onze kantine is hoognodig aan onderhoud toe, maar zolang we geen zekerheid hebben dat we mogen blijven gaan we daar geen geld in steken’’, zegt Van der Horst.

De petitie is te vinden op www.petitie24.nl onder de kop Red ons hondenveld te Tijnje.