Activiteitenladder Bibliotheek Smallingerland maart 2019

Drachten - In de Bibliotheek Smallingerland zijn in de maand maart tal van activiteiten.

3, 10, 17, 24, 31 maart Discovery Zondag

Een FabLab, wat is dat eigenlijk? Wat voor machines staan er en wat kun je ermee maken? Welke kennis moet je hebben om ermee te kunnen werken? Deze vragen en nog veel meer kun je tijdens Discovery Zondag stellen aan het FabLab-team. Het team demonstreert technieken en je kunt ze de oren van het hoofd vragen. De middag is voor alle leeftijden, iedereen is van harte welkom.

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 14.00 – 16.00 uur / gratis

3, 10, 17, 24, 31 maart Voorleeshalfuurtje

Elke zondagmiddag wordt in de bibliotheek voorgelezen uit de mooiste prentenboeken. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen genieten van spannende, grappige en ontroerende verhalen zoals Rupsje Nooitgenoeg, De kleine walvis, of de avonturen van de Kleine IJsbeer. Voorlezen is leuk én goed voor de taalontwikkeling van kinderen.

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 15.00 – 15.30 uur / gratis

Di 5 maart Workshop: Bedrukken

Heb jij een mooie foto of ontwerp en lijkt het je leuk om dit op een mok, T-shirt of sleutelhanger te drukken? Dan is de workshop bedrukken iets voor jou. In deze workshop ga je aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Kom je allereerste creatie maken of bedenk een leuk cadeau voor iemand. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. De toegangsprijs is inclusief materiaalkosten.

De workshop draait 5 maart van 14.30 – 16.30 uur en van 19.15 - 21.00 uur / leden €10,- niet leden €12,50

Di 5 maart Lezing: Uit de ban van emotie-eten

Heb je het gevoel dat je al jaren een strijd levert met eten en gewicht? Ga je eten als je niet lekker in je vel zit, als je moe of verdrietig bent of als je je verveelt? Of eet je juist om jezelf te belonen? Herken jij jezelf in bovenstaande vragen? Dan kan het zijn dat je een emotie-eter bent. In deze informatieve bijeenkomst ga je samen met diëtiste Jelleke Kuipers op zoek naar oorzaken en oplossingen.

19.00 – 21.00 uur / leden €4,- niet leden €5,-

Wo 6 maart Papa Mama Café

Alle (aanstaande) papa’s en mama’s met hun kind(eren) van 0-4 jaar zijn van harte welkom in het Papa Mama Café. Een ontmoetingsplek waar ouders op een ongedwongen manier ervaringen en tips kunnen delen over de opvoeding. Elke editie staat er een ander thema centraal, 6 maart is dit Gezond eten voor je kind.

10.00 – 11.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

6, 13, 20, 27 maart KidsLab

Woensdagmiddag is het FabLab gesloten voor volwassenen. Kinderen leren deze middag over techniek en gaan aan de slag met het maken van robots, drones en andere toffe projecten. Ook iets maken? FabKids is elke woensdagmiddag open voor kinderen vanaf 10 jaar. Het thema van elke FabKids maken we bekend op de website.

Elke woensdag van 9 januari t/m 24 april / 14.30 – 16.30 uur / vanaf €6,-

7, 14, 21, 28 maart Handwerkcafé

Nieuw in het programma: het Handwerkcafé. Brei een knuffel, haak een poef, ga borduren of brei een mooie Fair Isle sjaal onder begeleiding van de ervaren creatieveling Petra Bandringa. Tijdens het café kun je vragen stellen en patronen en tips uitwisselen. Beginners en ervaren handwerkers, iedereen is van harte welkom. Aanmelden hoeft niet, loop gewoon eens binnen. De koffie en thee staan klaar.

Elke donderdag van 10 januari t/m 30 mei / 19.00 – 21.00 uur / gratis

7, 14, 21, 28 maart Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen? Veel mensen vinden het ingewikkeld. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je op donderdagochtend in de maanden maart en april welkom in de bibliotheek. Daar helpen vrijwilligers gratis met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Ook kun je bij het spreekuur terecht met vragen over toeslagen. Interesse? Maak telefonisch een afspraak via 0512 512680.

Elke donderdagochtend in maart en april / 10.00 – 13.00 uur / gratis, afspraak noodzakelijk

7, 14, 21, 28 maart Demo Donderdag FabLab

Elke donderdag demonstreert het FabLab een innovatieve machine of een interessante techniek tijdens Demo Donderdag. Het FabLab-team geeft uitleg over de machines en materialen en laat zien wat je allemaal kunt maken. Elke donderdag staat er een ander thema centraal, zoals 3D-tekenen, lasersnijden en Arduino, deze thema´s maken we bekend op de website. De Demo Donderdagen zijn voor jong en oud.

Elke donderdag van 10 januari t/m 25 apr / 19.30 – 20.30 uur / gratis

Donderdag 7 maart 3D Gebruikersgroep

Ben jij ook gek op 3D? Vind jij bijvoorbeeld 3D-printen, hologrammen, 3D-tekenen en animatie erg interessant? Dan is de 3D Gebruikersgroep iets voor jou. Samen met andere liefhebbers ga je op zoek naar de nieuwste snufjes en mogelijkheden, en daar waar mogelijk ga je zelf aan de slag. Elke avond heeft een ander thema. Daarnaast is er ruimte voor vragen, overleg, ontwerpen en maken.

19.00 – 21.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Zaterdag 9 maart Repair Café

Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! Voortaan kom je met een defecte stofzuiger, een pop met maar één been of een oude radio naar het Repair Café. Elke tweede zaterdag van de maand staan deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, ICT-ers, een naaister en een poppendokter, voor je klaar om je te helpen met repareren. Het Repair Café is gratis, je betaalt alleen de kosten van het gebruikte materiaal.

13.00 – 16.00 uur / gratis

Zondag 10 maart Dammen in de bibliotheek

Thuis dammen is leuk, maar dammen in de bibliotheek is nog veel gezelliger! Iedereen kan deze middag meespelen, van keukentafeldammer tot competitiespeler. Ook drievoudig Fries kampioen Gabriël Heerema is van de partij! Kom langs en speel mee. De dammiddag wordt georganiseerd in samenwerking met Damclub Drachten. Damborden en damstenen zijn aanwezig.

14.30 – 16.30 uur / gratis

Zondag 10 maart Een Hollandse theevisite met proeverij

Tegenwoordig heeft thee een wat braaf imago, maar dat is ook anders geweest! Tijdens een Hollandse theevisite werd er gegokt, gerookt en geroddeld en eindigde men met een glaasje brandewijn. Na een presentatie met schilderijen en museumobjecten die met thee te maken hebben gaan we een aantal theeën proeven met verschillende zoete lekkernijen. De middag eindigt natuurlijk met een glaasje brandewijn.

14.30 – 16.30 uur / leden €12,50 niet leden €15,-

Dinsdag 12 maart Workshop: 3D-printen

Voor iedereen die benieuwd is naar de mogelijkheden van de 3D-printer is er de workshop 3D-printen. Met een tekenprogramma breng je een schets of foto tot leven in een 3D-ontwerp. Daarna ga je aan de slag met het printen van jouw idee. Uiteindelijk leer je hoe je zelfstandig de 3D-printer kunt bedienen en mag je tijdens openingstijden van het FabLab gebruik maken van de 3D-printer.

19.15 – 21.00 uur / leden €12,50 niet-leden €15,-

Woensdag 13 maart Walk&Talk – Koffiepauze voor werkzoekenden

Bij de maandelijkse koffiepauze Walk&Talk is iedereen die op zoek is naar (ander) werk van harte welkom. Ontmoet andere werkzoekenden en ontvang van elkaar praktische tips en enthousiaste aanmoedigingen om nieuwe dingen te proberen. Ook is er elke maand een gastspreker die je tips geeft over onderwerpen als LinkedIn, het belang van netwerken, een goed CV en meer.

10.30 – 12.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Donderdag 14 maart Lezing: Overprikkeld

Duizelt het je soms ook van alle indrukken de hele dag? Hoog sensitieve personen (HSP) ervaren meer omgevingsprikkels dan anderen. Lieke Zunderdorp – psycholoog, coach en ervaringsdeskundige - schreef samen met Liesbeth Kamerling Overprikkeld - eerste hulp bij hoog sensitiviteit. In de lezing gaat Lieke in op de vraag wat hoog sensitiviteit is en hoe je het herkent. Ze geeft handvatten om met de lastige kanten van hoog gevoeligheid om te gaan en deze als kwaliteit in te zetten.

19.30 – 21.00 uur / leden €6,- niet leden €8,-

Zondag 17 maart Muziek op schoot (1+)

Samen met je kindje dansen, zingen en spelen op instrumenten; dat is Muziek op schoot. Niet alleen goed voor de motoriek van kinderen, maar ook voor het zelfvertrouwen, de spraak, de taal en de creativiteit. Doe mee en heb samen veel (muziek)plezier. Per kind mag er één ouder/begeleider (gratis) meedoen.

15.00 – 15.45 / leden €2,- niet-leden €3,-

Woensdag 20 maart Inloopmiddag Historisch Drachten

In samenwerking met Smelne’s Erfskip organiseren we inloopmiddagen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Drachten en omstreken. Er zijn oude krantenknipsels, plakboeken, oude foto’s en filmmateriaal. Heeft u zelf nog interessant materiaal? Neem het gerust mee. Vrijwilligers van Smelne’s Erfskip zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De koffie staat klaar.

14.00 – 16.00 uur / gratis

Donderdag 21 maart Arduino Gebruikersgroep

Speciaal voor mensen die al eens met elektronicaplatform Arduino hebben gewerkt (bijvoorbeeld tijdens de workshop Maak kennis met Arduino) hebben we de Arduino Gebruikersgroep opgericht. In het FabLab kun je onder leiding van Arduinodeskundigen Sieberen Idzenga en Hilbrand Klaver werken aan je eigen Arduinoproject.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

Zaterdag 23 maart Leen een Fries: Op het Skûtsje De Jonge Trijntje

Oud varensman Willem Wilstra ontvangt je deze zaterdagmiddag op het fraai gerestaureerde skûtsje De Jonge Trijntje aan het Moleneind. Willem is gepassioneerd skûtsje-liefhebber en vertelt je graag meer over dit bijzondere schip en zijn geschiedenis. Kom meer te weten over de kunst van de originele scheepsbouw, de romp van zo'n schip, het varen zonder motor en het leven aan boord in de kleine roef.

Willem is ook te leen op www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken.

14.00 – 15.00 uur / gratis, aanmelden gewenst / Locatie: Passantenhaven, Moleneind zuidzijde 71, Drachten

Zondag 24 maart Theatercollege: De laatste dans

De Friese Bibliotheken houden 24 maart een matinee over het thema voltooid leven in het Posthuistheater in Heerenveen onder de naam De laatste dans.

De middag, begeleid door journaliste Barbara van Beukering -auteur van het boek Kruip nooit achter een geranium -begint met het verhaal van Hedy d’Ancona. Zij vertelt over het vitaal doorbrengen van je laatste levensfase. Sander de Hosson, longarts en schrijver van het boek Slotcouplet, bespreekt de grenzen van de geneeskunde. De derde spreekster is Pia Dijkstra, geboren Friezin en politica. Zij is voorvechter van een verruiming van het zelfbeschikkingsrecht en aanjager van het voltooid leven-debat. Kaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekdrachten.nl en www.posthuistheater.nl.

15.00 – 17.30 uur / locatie: Posthuistheater Heerenveen / leden €10,- niet leden €12,50

Dinsdag 26 maart Spreekuur: Leen een Fries

De bibliotheek leent niet alleen boeken uit, maar ook Friezen. Wil jij op nachtvlindersafari met leen-Fries Hans of de Papegaaienbuurt bezoeken met Tjeerd van Bekkum? Leen hen kosteloos via www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken. Als je zelf een interessante hobby hebt kun je ook jezelf te leen aanbieden. Tijdens het spreekuur vertellen we je graag meer en helpen we je met het aanmaken van een profiel.

19.30 – 20.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

Dinsdag 26 maart Workshop: Stickers maken

Handig en leuk; een zelfontworpen sticker! Tijdens deze workshop leer je om je eigen sticker te ontwerpen en te maken. Denk aan een raamsticker, sierfolie voor op je glazen deur, een sierrand op een saaie lampenkap, alles is mogelijk. Na het ontwerpen ga je aan de slag met de vinylplotter en de vinylsnijder om jouw sticker te drukken en uit te snijden. Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen. Geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

19.15 – 21.00 uur / leden €12,50 niet leden €15,-

Woensdag 27 maart Lezing: Annegreet van Bergen – Het goede leven

In haar boek Het goede leven pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller Gouden jaren. Annegreet laat deze avond zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis en de televisie bracht onbekende landen de woonkamer binnen. En welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. Boekhandel Van der Velde.

19.30 – 21.30 uur / leden €5,- niet leden €5,- / Locatie: Boekhandel Van der Velde

Donderdag 28 maart Workshop: Lichtslinger maken met Wimke van Smúk

Hartstikke smûk: een lichtslinger van origami-lampionnetjes. Wimke Tolsma, auteur van het boek Smûk, helpt je op weg om een eigen, sfeervolle lichtslinger te maken. Een echte eyecatcher in de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer. Tijdens de workshop kun je gebruik maken van een grote collectie papier met leuke prints, waarvan je origami lampionnetjes gaat vouwen. Deze lampionnetjes bevestig je aan het lichtsnoer. De toegangsprijs is inclusief materiaalkosten van €5,-.

19.00 – 21.00 uur / leden €17,50 niet leden €22,50