Schrijfster Marente de Moor naar Drachten

Drachten - Schrijfster en columniste Marente de Moor komt donderdag 28 februari vanaf 19.30 uur naar @Holdert in Drachten voor een avond van SLAS.

De Moor is een succesvolle schrijfster. Haar roman De Nederlandse maagd (2010) werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en kreeg in 2014 de European Union Price for Literature. Het boek Roundhay, tuinscene kwam in 2014 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar nieuwste boek Foon staat op de longlist voor de Libris Literatuurlijst van 2019.

Marente de Moor groeide op in Bussum en al in haar jeugd had ze een fascinatie voor Rusland. Ze bezocht het land, studeerde Slavische taal-en letterkunde aan de UVA en tussen 1991 en 2001 woonde ze in Rusland.

Haar boek Foon speelt zich af in de Russische bossen, onverklaarbare geluiden teisteren een biologenechtpaar dat daar woont. Foon staat in het boek voor de ruis in het leven dat altijd op de achtergrond aanwezig is.

De hoofdpersonen, Nadia en Lev, trokken weg uit de stad om in de natuur een onderzoekslaboratorium/asiel voor verweesde berenwelpen op te zetten. Nu, tien jaar later, overdenkt Nadia haar herinneringen aan de afgelopen jaren. Alles is veranderd in het verloop van de tijd: haar man lijdt aan geheugenverlies, alle vrijwilligers die hielpen, zijn vertrokken, het huis is verwaarloosd, wat is er van hun leven terechtgekomen? De confrontatie met het verleden blijft niet uit.

Marente de Moor laat veel aan de lezer over als het er om gaat inhoud te geven aan wat er gebeurt: gedeelten in het boek zijn sprookjesachtig en magisch. De lezer mag ze duiden.

Reserveren: www.slas.nl