Provincie en Opsterland helpen sportclubs op weg naar duurzaamheid

Wijnjewoude - Bij ODV in Wijnjewoude is volgende week dinsdagavond voor sportverenigingen in Opsterland de bijeenkomst ‘Win(st) met energie’ over duurzame sportaccommodaties.

Sport Fryslân gaat in opdracht van gemeente Opsterland en Provincie Fryslân sportverenigingen helpen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Zo’n 40 sportverenigingen in gemeente Opsterland hebben baat bij investeringen in energiebesparing en duurzame energie. Sportverenigingen kunnen zo hun financiële positie versterken.

Simpele maatregelen

In de kantine van ODV krijgen de sportclubs uit de gemeente dinsdagavond advies over het structureel omlaag brengen van energiekosten. Vaak wordt gedacht aan grote investeringen zoals LED-veldverlichting en zonnepanelen, maar simpele maatregelen kunnen al grote resultaten opleveren. Ook kunnen verenigingen gebruik maken van aantrekkelijke financiële regelingen. Hoe verenigingen dit kunnen aanpakken vertellen specialisten op het gebied van energie en financiering.

Subsidie

In Fryslân zijn 450 sportverenigingen verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van een eigen accommodatie. Via een landelijke subsidieregeling worden investeringen in energiebesparing en duurzame energie voor sportverenigingen gesubsidieerd. Provincie Fryslân en Sport Fryslân zijn dit project gestart om de financiële positie van clubs te versterken, om toekomstbestendige en duurzame accommodaties te realiseren en om verenigingen te laten profiteren van de subsidieregeling.