Snertkoken op de lijst van Nederlands erfgoed

Drachten/Groningen -Op het Alfa College in Groningen is dit weekeinde voor de vijfentwintigste keer het Wereldkampioenschap Snertkoken gehouden. Drachtster Sjoerd W. Flameling was een van de juryleden.

Drachtster Sjoerd Flameling, zelf wereldkampioen snertkoken in 2003, behoorde deze jubileumeditie zelf tot de keurmeesters, die de snert beoordeelden op kleur, geur, smaak, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, originaliteit en presentatie. De deelnemers streden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel, maar ook om wisselbekers. Bij de WK Stamppotten won K. Keizer en het WK Snertkoken werd gewonnen door M. Groefsema. Beste buitenkoker was S. Kaspers.

De 25-ste editie van het WK Snertkoken en het WK Stamppot koken was niet alleen gezellig, maar het kreeg ook een extra feestelijk tintje door de bekendmaking dat Snertkoken vanaf 15 februari 2019 officieel behoort tot het immaterieel erfgoed van Nederland.

Deze maand worden maar liefst 13 nieuwe tradities bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast het snertkoken zijn dat de 1 Aprilviering Brielle, Fierljeppen, Gondelvaart Giethoorn, Houtdorp Rijssen, Midwinterhoornbouwen, Oprechte Dalfser Moptraditie, Pinksterrijden, Schuttersbogenroute Didam, Shanties zingen, Sint Piterfeest in Grou, Strontweek en de Weervisserij.