Smelne’s Erfskip krijgt doos Stuyvesant sigaren tijdens inloopmiddag

Drachten - Er wordt getrakteerd op sigaren komende woensdagmiddag tijdens de inloopmiddag die Smelne’s Erfskip van twee tot vier uur in de Bibliotheek houdt.

Aan het eind van de inloopmiddag krijgt de voorzitter van de historische vereniging van Jan Dirk Boonstra een originele doos met sigaren van het merk Stuyvesant.

Wereldmerk

Stuyvesant is nu een van de wereldmerken in de tabaksindustrie, maar tot het midden van de vorige eeuw werden de sigaren van dit merk gemaakt in de sigarenfabriek van Lourens Visser op de hoek van de Stationsweg en de Schoolstraat in Drachten.

Sigarenmaker Lourens Visser verkocht het merk Stuyvesant in 1956, waarna de naam Peter Stuyvesant wereldwijd bekend werd als sigarettenmerk. De in Weststellingwerf geboren Peter Stuyvesant was van 1645 tot 1664 gouverneur van Nieuw-Amsterdam, dat later de naam New York kreeg.

Jan Dirk Boonstra vond de doos met sigaren als kwajongen in de jaren zeventig op de zolder van de voormalige tabaksfabriek de Bijekoer van J.B. van der Meulen aan de Zuidkade.