Theaterstuk over moeilijke start van de Molukkers in Nederland

Rottevalle/Marum - Stichting Moluks Kamp Nuis en Gemeente Marum halen het gevoelige theaterstuk ‘Aan de andere kant’ over Molukkers in Nederland naar Marum.

Stichting Moluks Kamp Nuis is bezig met het redden van een barak. Deze is gevonden in Jonkersvaart en werd gebruikt als schuur. ,,Het is de enige originele barak in Nederland’’, zegt bestuurslid Jacob Matahelumual uit Rottevalle. De barak stond in Nuis, waar de Molukkers in 1951 naar toe kwamen. De stichting wil het gebouw restaureren en verplaatsen naar het voormalige kampterrein.

Woonoorden

Aan de Andere Kant wordt op 15 en 16 februari gespeeld in Bunga Pala in Marum. Het theaterstuk wordt ook nog in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht opgevoerd. Aan de Andere Kant gaat over de komst van de Molukkers naar Nederland en hun tijdelijke verblijf in woonoorden. Het geeft een indringend beeld van wat de eerste generatie Molukkers overkwam en hoe ze moesten overleven toen bekend werd dat ze niet terug konden naar Ambon. Zoals de vader die niet wil dat zijn dochter met een blanke trouwt.

Centraal staat Theus Melanesy (Roger Goudsmit), één van de KNIL-soldaten die naar Nederland werden overgebracht. Als hij bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Zijn vrouw Gabriela (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy) probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen.

Verzoening

Aan de opvoering doen ook Marumers mee. Door de andere kant te laten zien, brengt het stuk verzoening en begrip over en weer. Een verhaal met verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots).

Kaarten zijn te bestellen via adak-theater.nl.