Brocante shoppen tijdens de Noord-Friese Winkeltjesroute

Drachten - De winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn zaterdag 23 februari gezamenlijk geopend van 10 uur tot 17 uur.

De start van de route is bij Bonte Blikvanger aan de Langebuorren 37 in Hallum. Hier krijgt de klant een routekaart. De routekaart is ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Bij Bonte Blikvanger bestaat het aanbod in de sfeervolle ruimtes uit antiek, vintage, nostalgische gebruiksgoederen, kunst en kunstnijverheid. Het meeste komt uit Nederland maar er zijn ook voorwerpen die hun oorsprong vinden in andere Europese landen en andere werelddelen. Ze verschillen van elkaar qua leeftijd, uitstraling, kleur en stijl. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze niet nieuw zijn, authentiek zijn en/of ambachtelijk gemaakt zijn. Dit geeft de spullen een bepaalde kwaliteit.

Af en toe worden er meubels gerestyled door de eigenaren Otto van der Boom en Njiske Monsma en ook maakt de laatstgenoemde (dieren)tekeningen en verwerkt ze restanten leer en meubelstof tot kussenhoezen en tasjes. Doorlopend is (wisselend) werk te zien van expressief en zeer gedreven kunstschilder Aernout Voorthuijsen. Naast het bewonderen van al dat moois kan men bij Bonte Blikvanger terecht voor koffie met iets lekkers en de lunch.

De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit op de fiets (op de E-bike is de complete route makkelijk te fietsen) maar ook prima te volgen met de auto. Van april tot en met september maakt Kunst in de Kerk van Lichtaard onderdeel uit van de route. Met elke maand een andere expositie.

De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, namelijk bij Sathe 1772 in Morra (koffie- en theeschenkerij), Atelier Kleine-Lijn en Foarinoar Vintagekleding in Blije (beide theetuin), Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert (theetuin), Atelier Nunique in Oosternijkerk (koffie en thee) en bij Sneupzolder De Terp in Hiaure. Bij De Bonte Blikvanger in Hallum kunt u naast koffie en thee ook lunchen. Maar let op: de theetuinen zijn in februari gesloten.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag gevolgd worden. Bovendien hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.