Minder vrouwen op de weg bij winterweer

Lemmer - Allsecur autoverzekeringen heeft samen met de persgroep een enquête gehouden waaraan ruim vijfduizend mensen hebben meegewerkt.

Hieruit blijkt dat 53% van de vrouwen liever niet rijdt op een glad wegdek en thuisblijft. Mannen laten zich niet afschrikken door gladheid, 68% waagt zich gewoon op de weg. Vrouwen bereiden zich beter voor Als de vrouwelijke automobilist toch de weg op gaat dan bereidt zij zich beter voor dan de man. Zo nemen vrouwen vaak een thermoskan heet water mee. Een warme deken nemen zowel de man als vrouw vaak mee: bij 32% ontbreekt dit niet in de achterbak. 27% van de mannen denkt echter helemaal niet na over voorbereiding en stapt zo de auto in.

Extra afstand bij sneeuw

Degenen die wel de weg op gaan passen hun snelheid aan, 86% van de automobilisten rijdt langzamer. Bijna de helft van de automobilisten let beter op tijdens winterse omstandigheden. Wel opvallend: veel automobilisten hebben de winterbanden onder de auto, maar daarvan zegt 13% het rijgedrag niet aan te passen.

Risico's nemen

Ruim een kwart van de automobilisten is onzeker op de winterse wegen. Maar als de klok begint te tikken dan neemt toch 8% van de autorijders een risico om sneller op de bestemming aan te komen. Tijdswinst behalen is vooral in de leeftijdscategorie 18-49 jaar in trek, 13% trapt wat vaker het gaspedaal in om eerder de eindbestemming te bereiken. Ondanks winterse wee

Meer schade

Winters weer zorgt voor meer schade. De schade neemt met 60% toe. Belangrijk is om je rijgedrag aan te passen. Houd afstand en rijd langzamer. Blikschade, maar ook ruitschade komt meer voor. De auto raakt sneller in een slip en bij vorst is de kans op een sterretje in de voorruit erg groot. Foto: Lenus van der Broek