'Snoepfabriekje' bij kunsthuis Syb in Beetsterzwaag

Opsterland-Ooststellingwerf -  Het cinemamuseum in Lyon is gehuisvest in de oude filmfabriek van de gebroeders Lumière, het DIA: Beacon in New York huist in een gebouw waarin de etiketten voor koektrommels werden gedrukt, WIELS is ondergebracht in een voormalige bouwerij in Brussel en Kunsthuis SYB is gevestigd in wat ooit een kleine snoepjesfabriek was.

In de tekst 'Is a museum a factory?' omschrijft Hito Steyerl het museum als de 'flagship store van de culturele industrie, bemand door gretige vrijwilligers die er voor niets willen werken'. Als dit zo is, vraagt Steyerl zich af, hoe functioneren politiek geëngageerde films dan in deze context? Marianna Liosi en Alessandra Saviotti nemen de tekst van Steyerl als leidraad voor hun project 'When spectators work, workers observe'. Gedurende zes weken onderzoeken beide curatoren welke rol Kunsthuis SYB inneemt als hedendaags productiebedrijf door terug te gaan naar een vroegere functie van het pand: een snoepfabriekje. Gedurende de werkperiode zullen kinderen uit het dorp een productielijn opzetten en voor de komende feestdagen een voorraad snoepgoed aanleggen. Ze worden hierbij geholpen door een professioneel snoepmaker en de curatoren, medewerkers en vrijwilligers van SYB. Het hele proces – van de eenvoudige grondstoffen en de ruwe elastische massa waaruit snoep wordt vervaardigd tot aan de keurige stapels doosjes met zelfontworpen etiket en brandlogo – zal worden gefilmd door de kunstenaars Marcel Dickhage en Cathleen Schuster. In samenwerking met Liosi en Saviotti ontwikkelen ze een filmscript op basis waarvan het beeldmateriaal wordt verzameld en verwerkt in een film waarin de actuele discussie over ‘de kunstruimte als fabriek’ en ‘de fabriek als kunstruimte’ centraal staat. De film zal worden getoond tijdens de eindpresentatie in Kunsthuis SYB.

Workshops voor kinderen

Tijdens dit project worden er in Kunsthuis SYB drie workshops Snoepmaken voor kinderen georganiseerd onder leiding van Elles Kiers, op 23 november, 30 november en 14 december.