Bouwer Lawei: 'Opdrachtgever is nooit duidelijk geweest'

DRACHTEN - De Lawei heeft vandaag besloten de aannemingsovereenkomst met Bouwbedrijf Van Norel b.v. te ontbinden. Het niet halen van de opleverdatum en het niet voldoen aan enkele van de technische voorwaarden van de overeenkomst liggen hieraan ten grondslag. Volgens aannemer Hans van Norel ligt het probleem bij de Lawei zelf.

Exact een jaar geleden is Bouwbedrijf Van Norel uit Epe gestart met de renovatie van schouwburg De Lawei en de nieuwbouw van het Centrum voor de Kunsten de Meldij in Drachten. ,,Wij begonnen met drie weken vertraging. Volgens ons moest dan de oplevering ook drie weken later worden gepland, maar daar wilden ze niets van weten'', zegt algemeen directeur Hans van Norel van het bouwbedrijf. Daarna leverde ook het aantreffen van asbest extra werk en dus vertraging op. Koud op het dak Het besluit van de Lawei om vandaag de opdracht in te trekken is hem koud op het dak gevallen, zegt hij. ,,Wij hebben dit voorjaar al aangegeven dat wij de opleverdatum niet zouden halen. Daar is helemaal nooit op gereageerd. Het verbaast ons dan ook dat ze nu op het laatste moment de relatie verbreken en net doen alsof het als een donderslag bij heldere hemel komt.'' De Lawei noemt ook de slechte kwaliteit van het bouwwerk als reden om de opdracht terug te nemen. Hans Norel: ,,Wij bouwen al 65 jaar, maar zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt. Dit is inderdaad heel slechte reclame, maar daar zullen we mee moeten dealen. De kritiek kan ik echter niet plaatsen. Wij weten echt wel wat bouwen is en hadden het proces prima onder controle. Wij zijn overtuigd van ons gelijk, we verwachten dat dat ook bij de arbitragecommissie zal blijken. Maar de schade is natuurlijk al aangericht.'' Wijzigingen onverstandig De Lawei gaat op zoek naar een aannemer die de klus kan afmaken, maar Van Norel verwacht dat dat nog heel lastig zal worden. ,,Wij hebben er meer dan een jaar aan gewerkt, maar een nieuwe bouwer moet middenin het proces stappen. Die weet niet waar hij aan begint en wat hij allemaal tegenkomt.'' Een van de problemen waarmee Van Norel volgens eigen zeggen kampte is dat tijdens de bouw de opdracht steeds werd gewijzigd. ,,De opdracht is vanaf het begin niet duidelijk geweest. Bovendien waren de gegevens die wij kregen onvolledig en kwamen ze te laat. En zelfs nu aan het eind werden er nog wijzigingen aangebracht in het ontwerp. Dat is natuurlijk niet handig, dat is heel onverstandig.'' ,,Wij betreuren deze gang van zaken. We hebben er enorm veel energie in gestoken en hadden het graag afgemaakt. Daarom is dit zo'n bittere pil. Op een gegeven moment hadden wij ook het bijltje er bij neer kunnen gooien, maar dat hebben we niet gedaan. We hebben het wel overwogen, dit voorjaar, want de wijze waarop de Lawei met ons is omgegaan is niet onze manier.'' Hans van Norel verwacht niet dat zijn bedrijf nog bij de bouw betrokken zal worden. ,,Dat lijkt me heel sterk. Wij moeten gewoon verder.''