Locatievoorstelling Operatie Grensland op de grens bij Frieschepalen en Marum

Opsterland-Ooststellingwerf -  Stichting Peerd en BUOG maken voor eens en altijd korte metten met de vooroordelen over Friezen en Groningers in de locatievoorstelling Operatie Grensland. Midden op de grens bij Frieschepalen en Marum wordt de strijd uitgevochten op de grondvesten van de verdedigingsschans die momenteel herbouwd wordt, met grenspaal 14 als middelpunt.

De voorverkoop voor deze voorstelling is gestart op www.buog.nl. Op 18 september is de première. Overige speeldagen zijn op: 19, 20, 25, 26 en 27 september.

Figuranten, motorcrossers en ruiters gezocht Zin om mee te doen? Vanaf 6 augustus op woensdagavond wordt er gerepeteerd in Frieschepalen en vanaf 15 september(generale) beginnen de voorstellingen. Aanmelden kan via: ruthtervoort@buog.nl

Operatie Grensland De voorzitter van het openingscomité voor het schansmonument heeft het zwaar. Hij is verantwoordelijk voor de openingsvoorstelling die met behulp van Haags geld door een Friese en een Groninger theatergroep in samenwerking wordt gemaakt. Het gevecht tegen Bommen Berend dat zal worden nagespeeld mondt uit in een veldslag tussen de beide theatergroepen. De jonge Friese theatermaakster wil een frisse voorstelling met motorsoldaten en laserguns. De Groninger regisseur kiest juist voor een historische veldslag met buskruit en kanonnen. Dat botst op alle fronten. De voorzitter probeert alles in goede banen te leiden maar staat er letterlijk tussen in. Hij is half Gronings en half Fries en heeft sympathie voor beide groepen. Dat het Haagse geld alleen wordt verstrekt als er sprake is van echte samenwerking, verhoogt de druk om tot een goed eindresultaat te komen. Al deze stress doet een fikse aanslag op zijn hart. Nog voor de première wordt hij met gillende sirenes afgevoerd naar het ziekenhuis. In afwachting van een nieuw universeel hart, komen de beelden en emoties rondom de openingsvoorstelling in alle hallucinerende heftigheid bij hem terug.

Coproductie

Net als de veldslag in de voorstelling is Operatie Grensland een coproductie van Groningen en Friesland.

In Friesland is de producent BUOG, Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen. BUOG bestaat uit regisseur Pieter Stellingwerf en theatervormgever Kees Botman en maakt sinds lang theatervoorstellingen op bijzondere (buiten)locaties en onontgonnen plekken. Eerder werkten zij ook mee aan SWET en maakte zij de succesvolle locatievoorstelling LEEGHWATER midden op de Afsluitdijk.

In Groningen is stichting Peerd de producent, eveneens maker van theater op bijzondere locaties in de regio, zoals oude kerken, een fabriekshal, boerenschuren of op het Wad. Peerd maakt inhoudelijk, maar toegankelijk theater: vlakbij de mensen thuis en in de eigen streektaal. In 2008 startte de stichting met de onderzoeksvraag of in de huidige tijd ‘De Groninger’ nog wel bestaat. Daarna maakte Peerd o.a. De Leste Man van Torum, Groot Hunzeland en Herstel van de Toekomst. In deze voorstellingen werden – net als in Operatie Grensland – actuele en historische gebeurtenissen gemixt en vormden thema’s als extreem regionalisme, religie, economie en de multiculturele samenleving het uitgangspunt.