VVD stunt in Beetsterzwaag | Winkels tegen regels in open op zondag

Beetsterzwaag - Geheel tegen de gemeentelijke regels in waren de deuren van een flink aantal winkels in Beetsterzwaag zondag open. De burgerlijke ongehoorzaamheid betrof een verkiezingsstunt van de lokale VVD, die vindt dat ondernemers zelf moeten kunnen beslissen of ze op zondag open willen.

De meeste winkels wilden volgens de liberalen graag meedoen aan de actie. Dat is niet zo vreemd, vertelt VVD-lijsttrekker Nikita Brameijer. "Voor sommige winkels kan de zondagopenstelling tot wel 20% omzetgroei leiden en ook de horeca zal zonder meer profiteren".

Zonde

Het huidige college van Opsterlands Belang, ChristenUnie en CDA houdt al jaren strikt vast aan de zondagsrust en staan koopzondagen om die reden niet toe. In omliggende gemeenten wordt daar veel liberaler omgegaan en zijn de koopzondagen vaak vrijgegeven. Brameijer vindt dat door de onwrikbare opstelling van B en W kansen blijven liggen. "Het zonde voor zowel ondernemers als toeristen".

Handigheidjes

Mocht de gemeente Opsterland achteraf sancties willen opleggen aan de deelnemers van de collectieve openstelling, dan moet ze heel creatief zijn. De VVD en de ondernemers blijken niet over één nacht ijs gegaan en hebben wat handigheidjes ingezet. Om de wet niet te overtreden werden de winkels voor een dag omgedoopt tot 'galerie', omdat die wel op zondag open mogen zijn. Ook hielden de ondernemers hun kassala dicht.