Gehandicapte Wijnjewoudster veroorzaakt twee ernstige ongevallen

LEEUWARDEN/WIJNJEWOUDE - In 2012 en in 2013 was een automobilist uit Wijnjewoude (36) tot twee keer toe betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Op 10 februari 2012 reed hij op de Mounleane bij zijn woonplaats een fietser aan. Ruim een jaar later, op 9 maart 2013, knalde de man in het centrum van Drachten met zijn rode Golf achter elkaar op drie verschillende auto's.

De Wijnjewoudster werd dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Op basis van onderzoeken door een neuroloog gaat de rechtbank er van uit dat de man vlak voor de botsingen in Drachten een epileptische aanval heeft gehad.

Epileptische aanval

Hij was op de Zuidkade achter op een Fiat Punto gebotst. Nadat hij de Fiat 50 meter vooruit had geduwd, knalde hij op een tweede auto. Vervolgens reed hij achter op een Audi. Hij werd door omstanders uit de auto gesleurd en in bedwang gehouden. Vanwege de epileptische aanval kan hem niet verweten worden dat hij tot drie keer is doorgereden na een aanrijding, vond de rechtbank.

Blowen

De rechtbank vond dat hij wel de fout is ingegaan door te blowen voor hij in de auto stapte. De man heeft een hersenbeschadiging, hij is half spastisch. Het blowen vermindert de spasmes. Bij het ongeval op de Mounleane heeft hij de fietser, een dertigjarige dorpsgenoot, letterlijk van de weg gereden.

Bevroren ruiten

De Wijnjewoudster had de bevroren ruiten van zijn auto niet goed schoongemaakt. Het slachtoffer fietste met zijn tienjarige dochter. De man liep zware verwondingen op. Hij werd met hersenletsel en diverse breuken naar het ziekenhuis vervoerd. Het is nog altijd niet zeker of hij volledig zal herstellen.