Korfbal | LDODK wint rommelige Derby van het Noorden

Gorredijk - Zonder zelf hoogstaand te spelen boekte LDODK/AH Gorredijk dit weekend een hele nuttige overwinning op Nic/Alfa College. De vooraf als de Derby van het Noorden aangekondigde wedstrijd trok meer dan 1.000 bezoekers naar Gorredijk, maar de verwachtingen werden geenszins waargemaakt. Een gladde vloer bleek daarbij heel bepalend.

Al na een kwartier in de eerste helft, bij een stand van 8-4 in het voordeel van LDODK, dat goed uit de startblokken kwamen, werd voor de eerste keer het spel stil gelegd. Het was André Zwart die de scheidsrechter wees op een glad gedeelte in een van de beide vakken. Een korte pauze werd ingelast. Met name LDODK had last van die eerste ‘dweilpauze’. Het ritme werd gebroken. Nic. kwam terug tot 8-6. Daarna volgden weer twee incidenten met glijpartijen van uitgerekend André Zwart. Het was nog een wonder dat Zwart geen noemenswaardig letsel aan deze incidenten over hield. Voor scheidsrechter Van Meerten het sein de wedstrijd voor langere tijd stil te leggen, zodat de vloer afdoende kon worden behandeld. Pas na 25 minuten kon de wedstrijd worden hervat. LDODK ging aanvankelijk nog het beste om met de verplichte ingelaste rust. Juist André Zwart nam daarbij het voortouw met de goal van de wedstrijd, een toverbal met één hand in de sprong vanaf de achterlijn. LDODK liep uit naar 14-9 bij rust. In de tweede helft kwam Nic. onder aanvoering van een sleurende, pratende en vooral scherp schietende Raymond Witvliet, sterk terug tot 17-15. Marjon Visser scoorde voor LDODK vervolgens op het juiste moment haar enige, maar wel heel belangrijke goal. Uitgerekend Witvliet miste daarna een stip, waarna André Zwart en Markus de Boer binnen een minuut toesloegen en de tegenstand van de Groningers definitief brak. LDODK kon daarna de wedstrijd zonder problemen uitspelen. André Zwart was achteraf vooral blij dat hij zonder noemenswaardige schade de wedstrijd had kunnen uitspelen. “Ik heb alleen last van mijn lies. De wedstrijd van komende woensdag komt nu wel heel snel. Maar even afwachten hoe ik herstel.” Zwart was wel blij met de twee punten. “Het was geen hoogstaande wedstrijd. Dat kwam ook vooral door de vele momenten dat het spel stil lag. We konden nooit goed in het ritme komen. En ook voor het publiek was dit natuurlijk niet leuk. Gelukkig hebben we wel gewoon de twee punten.” Directe tegenstander Hylke van Gorkum, vorig jaar langdurig uit de roulatie vanwege een scheenbeenvliesontsteking, was niet ontevreden over het vertoonde spel van Nic. “De verdedigende afspraken werden goed nagekomen en ook aanvallend konden we toch lang in de wedstrijd blijven.” Maar de Groninger was realistisch over de toekomst. “Handhaving zal natuurlijk heel moeilijk worden. In feite zijn we al bezig met het volgende seizoen door jongere spelers nu al speeltijd te geven en ervaringen te laten opdoen. En dat zie je ook terug in zo’n wedstrijd. Op de belangrijke momenten lopen ze toch weer van ons weg.”

Programma

LDODK/AH Gorredijk heeft een drukke week. Op woensdag een midweekse ronde met een uitwedstrijd bij Blauw Wit in Amsterdam en komende zaterdag 15 februari om 20.00 uur een thuiswedstrijd tegen DVO.