Publiek kan stemmen voor Friese sportprijzen 2013

Fryslân - ÂN De organisatie van Sportgala Fryslân heeft zaterdag de genomineerden voor de jaarlijkse Friese sportprijzen vorige week bekend gemaakt. De inwoners van Fryslân kunnen tot en met 27 februari stemmen op hun favoriete Friese sporter(s) van het afgelopen jaar.

Via de website www.sportfanfryslan.nl/sportgala kan het publiek uit een groot aantal sporters kiezen. In de categorie Sportman gaat het tussen schaatser Jorrit Bergsma, schaatser Sven Kramer en turner Epke Zonderland. Schaatser Antoinette de Jong, inline-skater Manon Kamminga en schaatser Ireen Wüst strijden om de titel in de categorie Sportvrouw. Het Friese grasbaanteam, de ploegenachtervolging heren langebaan schaatsen en SC Cambuur maken bij de Sportploegen uit wie de titel wint en bij de Talenten zijn hoogspringer Douwe Amels, shorttracker, schaats- en wielrenner Aafke Soet en zwemmer Marrit Steenbergen in de race. De genomineerden in de categorie Gehandicapte Sporter zijn wielrenner Tristan Bangma, wielrenner Alyda Norbruis en zwemmer Olivier Victor van de Voort. In de categorie Fryske Sporter zijn genomineerd fierljepper Bart Helmholt, kaatser Taeke Triemstra en skûtsjesiler Douwe Visser (Sneeker Pan). De Sportstimuleringsprijs gaat naar basisschool De Pream uit De Knipe, OBS het Slingertouw & CBS de Burcht uit Heerenveen of Thomas van Aquinoschool uit Sneek. De winnaars ontvangen hun prijs op woensdag 5 maart tijdens het Sportgala Fryslân. Daar wordt ook de Oeuvreprijs uitgereikt. De Oeuvreprijs wordt toegekend door de provincie Fryslân op voordracht van de vakjury. Bij andere categorieën mag het Friese publiek haar stem uitbrengen. Het Friese publiek en de vakjury bepalen ieder voor de helft wie de winnaars worden. De vakjury is vertegenwoordigd door sportjournalisten van de Friese media: Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Afke Hylkema (vertegenwoordiger Friese sporten), oud-marathonschaatser Peter de Vries en door de sportorganisaties Sport Fryslân en Topsport NOORD.

Live-uitzending

Het Sportgala Fryslân wordt woensdag 5 maart vanaf 20.00 uur live uitgezonden op Podium TV. Dit is vanaf 1 maart de nieuwe sport- en cultuurzender van Friesland.