'Drachtster kinderlokker was ook in Ureterp actief'

Ureterp - Tegen een 50-jarige Drachtster die ervan wordt verdacht dat hij in de zomer van 2013 ontuchtige handelingen heeft gepleegd bij vier jonge meisjes, is vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank 30 maanden cel geëist en tbs met dwangverpleging.

De Drachtster werd medio juli vorig jaar opgepakt, nadat hij twee dagen eerder in zijn woonplaats twee meisjes van zes en zeven jaar onzedelijk had betast. Een van de slachtoffers had hij zelfs meegenomen achterop op de fiets. Op een schoolplein had de man het meisje aangeraakt, waarna hij zichzelf bevredigde.

Meisjes meegelokt in Ureterp

De slachtoffers gaven een goed signalement van de dader. Dat kwam overeen met de beschrijving van een man die eind juni in een hut in een bos bij Ureterp twee meisjes in dezelfde leeftijdscategorie had benaderd. De man had gezegd dat hij moest plassen. In de hut had hij een van de meisjes aangeraakt en had hij aan zijn geslachtsdeel gezeten. Hij had de meisjes belet de hut te verlaten. De Drachtster bekende de gebeurtenissen in Drachten, van Ureterp zei hij niets te weten. Op basis van de verklaringen van de meisjes gaat officier van justitie Thea Pitstra er vanuit dat het om één en dezelfde dader gaat.

Vier keer eerder veroordeeld

Op de computer van de Drachtster werden meer dan 8000 filmpjes en afbeeldingen met kinderporno aangetroffen. Ook daarvan zei de man dat hij er niets van af wist. De deskundigen zijn het er allemaal over eens: de kans dat de Drachtster in herhaling valt is zeer groot. De man is al vier keer eerder veroordeeld voor een zedendelict. In drie gevallen ging het ook om minderjarigen.

Onberekenbaar

Hij is zwakbegaafd en hij heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Alleen een gedwongen tbs-behandeling heeft volgens de deskundigen kans van slagen. De reclassering noemde de Drachtster 'onberekenbaar en oncontroleerbaar'. Een meer vrijblijvende behandeling zou daardoor gedoemd zijn te mislukken. De Leeuwarder rechtbank doet op 31 januari uitspraak.