Wonderbook: Book of Spells winnen? | Game & Co

Balk - Playstation 3 check? Move-controller en camera check? Wonderbook: Book of Spells check? Dan kun je toveren, toveren en komt alles voor elkaar.

Wonderbook: Book of Spells winnen? 

Game & Co mag in samenwerking met Sony Nederland drie keer het boek en het spel weggeven. Winnen? Antwoord dan deze vraag: Wie testte voor Game & Co het wonderlijke boek? Het antwoord is te vinden op de website www.game-en-co.nl. Sms het woord ACTIE (spatie) en het antwoord naar: 2255. De actie sluit op maandag 10-12-2012. De kosten zijn 60 cent per ontvangen bericht, excl. de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon. 

Augmented Reality

Wonderbook is een nieuwe vinding van Sony Computer Entertainment, het maakt gebruik van het oog en de controller van de Playstation Move. Wat er vervolgens gebeurt, heet met een mooie term ook wel augmented reality, op zijn Nederlands: toegevoegde realiteit. De lezer wordt met lijf en lede in het boek geplaatst en ervaart lezen anno 2012.
In een eerder artikel geven we meer uitleg over het systeem, nu dus de (video)recensie van Book of Spells. Het filmpje van Game & Co TV hangt onderin dit artikel.

J.K. Rowling debuteert op Wonderbook

Wonderbook: Book of Spells is de eerste en tot nu toe enige titel die is uit gekomen voor de nieuwe vinding van Sony. De schrijfster van het interactieve proza is J.K. Rowling, inderdaad bekend van de Harry Potterreeks. Volgens Sony onderschreef de Britse auteur direct de potentie van Wonderbook, wat al snel resulteerde in een eerste opzet en steeds meer enthousiasme. De bevlogenheid van de schrijfster blijkt wel uit deze uitspraak: “Een Dreuzel kan niet dichter bij een echt spreukenbook komen dan in Wonderbook: Book of Spells. Het was heerlijk om samen te werken met het creatieve team van Sony, om mijn spreuken en hun geschiedenis tot leven te brengen. Dit is een heel bijzonder apparaat dat voor een unieke leeservaring zorgt.” http://youtu.be/iUKl8Hw2Zo0

It’s a kind of magic

Als het verhaal begint, verandert de controller is ineens in een toverstok en worden de spelers worden het scherm ingezogen, letterlijk en figuurlijk. Direct rolt de eerste interactie de huiskamer binnen. Het toverboek dat voor ons ligt is schmutzig, de geschiedenis ligt er met dikke lagen stof letterlijk op. Voor je verder kunt moet eerst het boek stofvrij worden gemaakt. Met wat handbewegingen wapperen we het vuil van de kaft en plotseling verschijnt er een prachtig oud boek. Als het eenmaal in volle glorie voor ons ligt, wordt duidelijk dat het een tweehonderd jaar oud spreukenboek is. Geschreven door Miranda Wiggelaar en stiekem gevonden op de Verboden Afdeling van de bibliotheek van Zweinstein. Book of Spells is een lesboek voor gevorderden, zo wordt verteld. En helpt de speler om een goede tovenaar te worden.

Ogen rollen over de grond

Water spuiten, met vuur spelen, licht schijnen en objecten laten zweven, alles is mogelijk met de toverstok. Eerst moet wel de spreuk correct worden uitgesproken en de Latijnse termen zijn een hele kluif om vloeiend genoeg uit te spreken. Vervolgens moet het toverstokje ook nog de juiste beweging maken om de magische kracht te activeren. Voor de volgroeide gamer een eitje maar voor kleine kinderen toch een behoorlijke opgave. Na het uitspreken van de spreuk ‘Wingardium Leviosa’ verschijnt er een glazen stolp, gevuld met glazen ogen in de kamer. Aan de speler de opdracht om het object te laten zweven en weer veilig neer te zetten. Vooral het landen is een probleem, met een knal spat de stolp op het boek uit elkaar en de ogen rollen door de huiskamer.

Één en al interactie

Alle opdrachten worden spelenderwijs en eenvoudig uitgelegd en resulteren vaak in verbluffende interactie tussen het echte en het virtuele leven. In vier hoofdstukken worden stap voor stap de vier spreuken uitgelegd. Aan elk vleugje magie kleeft een verhaal dat via animaties, die doen denken aan een ouderwets uitklapboek, wordt uitgelegd. De hoofdstukken bestaan uit twee verhalen en kennen een eindpuzzel waarin de oefenstof wordt getest. Aan het eind van het boek wacht het grote examen waarin alle lessen samenkomen. De eindtesten vragen het uiterste van de opgedane kunde en zijn even uitdagend als spannend en interactief. Draken moeten worden verslagen door behulp van meerdere spreuken en het boek moet beschermd worden tegen snelgroeiende takken van een zeer agressieve plant.

Conclusie

Sony is erin geslaagd om een techniek die al langer sluimert, uitstekend om te zetten naar een heerlijke gameplay en een verbluffend schouw- en leesspel voor de jonge ogen. Voor de wat oudere gamer is Book of Spells niet meer dan een leuke ervaring, maar voor kinderen tussen de zeven en twaalf jaar is dit uitstekende kost. Menig ouder zal ondertussen op de achtergrond verbaast meekijken en zich afvragen wat de toekomst nog meer brengt, misschien wel Vijftig tinten grijs…. Meer informatie over Wonderbook? Klik hier!

Rapport: 9-