Paardenfotografie | Fotograferen kun je leren

REGIO - Johanna Faber houd zich al jaren intensief bezig met paarden, met name met het statige Friese paardenras. Naast haar vrijwilligerswerk als secretaris van de vereniging Het Friese Tuigpaard, legt ze zich toe op het fotograferen van deze dieren. Vrijwel altijd is ze met haar camera te vinden bij de vele keuringen en wedstrijden.

Onlangs werd ter gelegenheid van het 135-jarig jubileum van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek de show Faderpaard opgevoerd. Vanzelfsprekend was Johanna Faber hier als fotograaf bij aanwezig. Een uiterst lastige klus, omdat je te maken hebt met snel bewegende objecten, terwijl er maar weinig licht is. Als toeschouwer ervaar je dat trouwens heel anders, omdat je ogen zich razendsnel kunnen aanpassen aan de lage lichtintensiteit in zo’n grote hal. Een camera kan dat niet. Iedereen die wel eens in maneges, sportzalen en indoor ijsbanen als Thialf heeft gefotografeerd, weet dat het licht daar uitgesproken slecht is. Het enige wat je als fotograaf kunt doen is de ISO-waarde flink opschroeven en een grote lensopening kiezen. Hiermee verkort je de sluitertijd, waardoor je minder kans loopt op storende bewegingsonscherpte. Getuige de impressies op www.johannafaber.nl is de paardenfotografe er ondanks het slechte showlicht goed in geslaagd om de jubileumvoorstelling in beeld te brengen. Behalve het fotograferen tijdens officiële activiteiten, legt Johanna zich ook toe op het portretteren van Friese paarden. Pas geleden legde ze samen met haar fotografievriendin Marga de Wolff uit Hoornsterzwaagde hengst Kingston fan Faerchop de gevoelige plaat vast. Johanna: “Ik viel voor zijn mooie hoofd en manen. Kingston is werkelijk een prachtig model!” Johanna mailde ons enkele foto’s en we kozen een contrastrijke opname uit, waarop alleen maar de zilverachtige glans op sommige delen van het hoofd van de hengst zichtbaar is. Een paardenhoofd, geschilderd met maar enkele penseelstreekjes weerspiegeld licht.

FRB

Deze rubriek wordt verzorgd door Roland Bouma en Greetje Keuning van FRB Fotografie uit Jubbega. In geheel Noord Nederland geven zij cursussen en workshops fotografie. Voor informatie: www.fotografie-rolandbouma.nl of 0516-461938.